
Chcesz wiedzieć coś więcej o espresso, które jest klasykiem wśród kaw?
Espresso jest dumą Włoch! Dlaczego? To właśnie tutaj wymyślono ten sposób parzenia kawy.
Następnie w latach 50 XX wieku tzw. mała czarna o wyrazistym smaku zaczęła zyskiwać rozgłos w Stanach Zjednoczonych. Właśnie wtedy Włosi zaczęli tłumnie migrować do Ameryki, a wraz z nimi ich sposób przygotowywania kawy. I tak stopniowo espresso upowszechniło się na całym świecie, a dziś możesz je wypić w każdej kawiarni na całym świecie!
Narodowy Instytut Włoskiego Espresso – to nie żarty!
Oto parametry, wymagane przez Instytut, do zrobienia prawdziwego ESPRESSO ITALIANO.
- porcja zmielonej kawy równa 7 g (± 0,5)
- temperatura wody 88 ºC (± 2)
- temperatura naparu w filiżance 67 ºC (± 3)
- czas ekstrakcji 25 s. (± 5)
- lepkość naparu przy temp. 45 ºC większa niż 1,5 mPas
- zawartość kofeiny mniejsza niż 100 mg/filiżankę
- całkowita zawartość tłuszczu większa niż 2 mg/ml
- objętość naparu w filiżance (łącznie z pianką) 25 ml (± 2,5)Jak widać, zasad jest niewiele, ale są wyjątkowo rygorystyczne. Niewiele kawiarni trzyma się surowo tych zasad, ponieważ na co dzień byłoby to bardzo niepraktyczne i zajmowało dużo czasu. Jednak przy znajomości pewnych zasad i przy posiadaniu odpowiedniego ekspresu np. firmy Siemens, każdy może zaparzyć espresso w swoim domu i cieszyć się smakiem kawy jak z włoskiej kawiarni. Naprawa ekspresów do kawy Siemens – sprawdź, jak prawdziwi profesjonaliści serwisują urządzenia!
Mieszanka do espresso – jak wybrać?
Zacznijmy od doboru kawy. Ziarna do przygotowania mocnego, aromatycznego i wyrazistego espresso powinny być odpowiednio długo wypalane. Najlepsze są te pochodzące z Kolumbii, Kostaryki czy Salwadoru. Jeżeli szukasz mocnego, wyrazistego i ostrego, ale pysznego w smaku naparu powinieneś sięgnąć po mieszankę arabiki i robusty. Jeśli chcesz korzystać z mocy espresso, ale wolisz nieco łagodniejsze smaki, nie ma problemu! W takim przypadku powinieneś sięgnąć po samą arabikę.
Jak zrobić dobre espresso w domu?
Kawa powinna być zmielona drobno. Prawidłowa gęstość przypomina bardzo grubo zmieloną mąkę. Espresso zaparz z około 7g świeżo zmielonej kawy. Ciśnienie wody powinno wynosić 9 bar, a jej temperatura zawierać się w zakresie 88 – 92 °C. Po drugie, czas parzenia – warto, aby był jak najbardziej zbliżony do ideału, czyli 25 sekund. Pożądana objętość uzyskanego naparu to 25 ml.
Warto nauczyć się parzyć wyjątkowe espresso we własnym domu, tak aby cieszyć się nim na co dzień lub zaskoczyć odwiedzających Cię gości.