Najwyższej jakości kawa speciality – dlaczego jest tak wyjątkowa?

Kawy segmentu speciality znacząco różnią się od tych, dostępnych powszechnie na półkach sklepowych. Są to bowiem najwyższej jakości ziarna, doskonale czyste w smaku. To, co wyróżnia tego typu kawę to intensywny i niezwykle różnorodny smak. Z łatwością można wyczuć w nim nutkę czekolady, orzechów, a nawet kwiatów i owoców. Smak naturalnej kawy speciality jest tak przyjemny, że ta nie wymaga żadnych dodatków. Wręcz przeciwnie – ze względu na to, że nie spotkamy się tu z nutką goryczy, cukier czy mleko są zupełnie zbędne. Dlaczego kawa speciality jest tak wyjątkowa?

Pierwsza, druga i trzecia fala, czyli jak powstała kawa speciality

Historię kawy możemy podzielić na trzy fale. Pierwsza fala określana jest czasem rozwoju wielkich marek kawowych, a także szerzenia przez nich łatwiej dostępności do świeżej kawy. Niestety, jest to też czas krytyki dla nadmiernego skupienia się na smaku czy jakości. Zauważalny był tu bowiem trend produkcji masowej. To właśnie wtedy do sprzedaży trafiła kawa rozpuszczalna, która miała być szeroko dostępna dla każdego, a co więcej – łatwa w przygotowaniu.

Drugą falę stanowił okres, kiedy producenci kawy próbowali zerwać z wizerunkiem, jaki wcześniej wybudowali. To właśnie wtedy rozpoczęto poszukiwania lepszej jakości kawy. Okres ten był początkiem powrotu do kaw wypalanych rzemieślniczo, a kawiarnie sieciowe rozwijały się na skalę masową. Ludzie zaczęli wówczas wychodzić na kawę z domu, a nie zapraszać ją do środka. Kawiarnie stały się miejscem spotkań, kojarzyły się z odpoczynkiem, a także budowaniem relacji społecznych. Szybko rozwijający się biznes kawowy niestety znów doprowadził do obniżenia jakości kawy.

Trzecia fala znacząco odmieniła tę tendencję. To właśnie wtedy kawa stała się priorytetem, a jej smak zaczęto porównywać z najwyższej jakości winami. Ponownie stała się więc ona produktem ekskluzywnym. Właśnie w trzeciej fali powstała też kawa speciality, cechująca się najwyższą jakością. Pierwsza kawa o tej nazwie powstała w latach 70. XX wieku. Do Polski trafiła jednak dopiero blisko 40 lat później. Czym obecnie wyróżnia się kawa speciality?

Kawa speciality – skąd jej wyjątkowość?

Kawa speciality to najwyższej jakości kawa dostępna na rynku. To, co ją wyróżnia to przede wszystkim niepowtarzalny smak oraz aromat. Zanim ziarna zostaną jednak nazwane kawą speciality, muszą przejść szereg testów. Ocenę wystawiają osoby do tego uprawnione. Ciekawostkę może stanowić fakt, iż w kawie nie może znaleźć się więcej niż 5 innych ziaren na 350 gram. Każde z nich musi być równo wypalone, mieć identyczny kolor, a także wielkość.

Kawy speciality wytwarzana jest ze świeżych zbiorów, które następnie dostarczane są do palarni kawy bezpośrednio z plantacji. Jedną z takich palarni jest MOTT COFFEE, która oferuje najwyższej jakości kawy dostępne na terenie całego kraju. Ziarna sprzedawane w palarni pochodzą z Kostaryki, Gwatemali, Brazylii, Peru, a także Salwadoru. Dzięki temu każdy znajdzie tu propozycję dopasowaną do swoich kubków smakowych. Jakość kaw jest starannie kontrolowana, od zasadzenia kakaowca, poprzez zbiory, transport i wypalanie, aż po dostarczenie gotowego wyrobu do klientów. W kawach speciality dominuje przede wszystkim czysty, słodki oraz pełny smak.

 

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *