Jak prawidłowo dbać o ekspres do kawy w biurze

Jeżeli w pomieszczeniu socjalnym w Twojej firmie, właśnie zagościł ekspres do kawy musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach pielęgnacji. Niezwłocznie przekaż je pracownikom i dla pewności, zawieś kartkę informacyjną zaraz obok ekspresu. Brak ulubionego, czarnego napoju o poranku może być bardzo nieprzyjemny. Toteż, jeżeli chcesz uniknąć tej bolesnej niespodzianki – zapoznaj się z następującym artykułem.

Woda jest podstawą każdej kawy

Woda bezdyskusyjnie wpływa na smak każdej kawy. W końcu stanowi jej większość. Dlatego niezwykle ważne jest, aby była jak najlepszej jakości. W ekspresie powinno się używać tylko i wyłącznie wody filtrowanej. Dzięki temu wydobędziesz z kawy najlepszy aromat oraz pozytywnie wpłyniesz na działanie Twojego ekspresu.

Używając wody prosto z kranu, narażasz Twój sprzęt na osadzenie się kamienia. Będzie on miał wpływ na stan gumowych uszczelek w Twoim ekspresie. Kawałki kamienia zatykają przepływ wody, co również pogorsza proces nagrzewania się jej. Wystarczy zaopatrzyć się w dzbanek z filtrem i ryzyko osadzania kamienia zmniejsza się praktycznie do minimum.

Czyszczenie żaren Twojego ekspresu

Należy starannie pielęgnować ekspres nie tylko z zewnątrz, ale również wewnątrz. Jeżeli posiadasz w biurze ekspres z wbudowanym młynkiem, może się zatkać o resztek niezmielonej i tłustej kawy. A im dłużej Ty i Twoi pracownicy będziecie z tym zwlekać, tym gorzej. Wystarczy raz na jakiś czas rozkręcić młynek i umyć ciepłą, bieżącą wodą.

Dbaj o czystość bloku zaparzającego w ekspresie

Podobnie jak w przypadku młynka, ten element również wymaga starannej pielęgnacji. Usuwaj systematycznie resztki niezmielonej kawy z obiegu, dzięki czemu zapobiegniesz osadzaniu się pleśni. Wystarczy przemyć blok zaparzający pod letnią wodą i okazjonalnie użyć tabletek odtłuszczających. Możecie z pracownikami ustalić dyżury, aby każdy po równo czyścił ekspres, z którego wspólnie korzystacie.

Kawa z mlekiem? Jak najbardziej. Ale…

Na pewno wiesz z czym wiąże się czyszczenie mleka, które wykipiało. Czyszczenie naczynia i kuchenki zalanej mlecznym kożuchem było niekiedy bardzo trudne. To samo czeka Ciebie i Twoich pracowników, jeżeli nie będziecie regularnie czyścić urządzenia do spieniania mleka. Wystarczy po kilku zaparzonych kawach z mlekiem, umieścić rurkę w pojemniku z czystą wodą. Jeżeli masz wbudowany system spieniania, użyj trybu czyszczącego, dzięki czemu skutecznie pozbędziesz się mlecznych zacieków.

Dbaj o higienę firmowego ekspresu

Systematycznie czyśćcie Wasz wspólny ekspres z wszelkiego rodzaju kawowych i mlecznych zacieków. Przecierajcie kurz i inne zabrudzenia. Dzięki temu ekspres również z wierzchu będzie schludny i czysty. Dbanie o mechanizmy wewnętrzne poprawia działanie Twojego sprzętu. Lecz aby jak najdłużej zachować estetyczny wygląd biurowej maszyny, należy regularnie czyścić obudowę oraz miejsce wokół.

A jeżeli jeszcze nie zakupiłeś wymarzonego sprzętu, koniecznie zajrzyj na ekspresy do kawy dla biura w sklepie Świat Ekspresów. Znajdziesz tam profesjonalne sprzęty do zaparzania kawy i rankingi najlepszych ekspresów do biura.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *