
Smaczna i aromatyczna kawa o poranku jest jedną z przyjemności, które umożliwiają lepsze zaczęcie dnia. Ekspres do kawy gwarantuje oszczędność czasu na przygotowanie idealnego napoju o niesamowitym smaku oraz aromacie. Regularnie pielęgnowany służyć może nam przez wiele, wiele lat pełniąc funkcję naszego osobistego baristy. Wystarczy zastosować się do kilku zasad, aby długo cieszyć się sprawnym ekspresem oraz pyszną kawą. Oto 5 wskazówek, o których musisz pamiętać!
1. Czyszczenie ekspresu i wszystkich elementów
Czyszczenie ekspresu powinno być dopasowane do częstotliwości użytkowania sprzętu. Warto jednak przepłukać wszystkie elementy raz dziennie, np. popołudniu lub wieczorem, aby urządzenie było gotowe na rano. Wylewamy wodę przeznaczoną do robienia kawy i codziennie rano nalewamy do pojemnika świeżą. Opróżniamy i czyścimy pojemnik na fusy oraz szufladkę, w której gromadzi się woda, a następnie pozostawiamy je do całkowitego wyschnięcia. Jeśli o to nie zadbamy szybko pojawi się tam pleśń, która negatywnie wpłynie na smak kawy.
2. Czyszczenie systemu mlecznego
3. Używanie filtrowanej wody do przygotowania kawy
Na smak kawy z ekspresu składa się kilka czynników, a jednym z najważniejszych jest woda. Zdecydowanie nie zaleca się stosowania kranówki, która jest twarda i zawiera kamień niebezpieczny dla urządzenia oraz dla jakości kawy. Osadzający się kamień może doprowadzić do awarii ekspresu, dlatego dobrym rozwiązaniem jest filtrowanie wody w dzbanku lub użycie dodatkowych filtrów w ekspresie. W przypadku ekspresów do kawy doskonale sprawdza się filtr przeznaczony do konkretnego modelu lub taki, który jest umieszczony bezpośrednio w pojemniku na wodę. Dzięki temu jest ona świeża i bez szkodliwych substancji, typu ołów czy chlor. Tym samym urządzenie jest zabezpieczone przed zanieczyszczeniami z wody i gwarantuje znakomity, czysty smak ulubionej kawy.
4. Odkamienianie ekspresu
- płyn do usuwania kamienia,
- tabletki czyszczące,
- środki do czyszczenia systemu do spieniania mleka
- zestawy do czyszczenia i konserwacji ekspresów.
Regularnie usuwanie kamienia pozwoli na korzystanie z ekspresu przez długi czas oraz zachowanie intensywnego smaku kawy.