Zasady savoir-vivre przy spożywaniu posiłków (cz. 2)

Witaj w drugiej części naszego poradnika, w której opowiadamy o podstawach savoir-vivre obowiązujących przy stole. Tę część rozpoczniemy od informacji o prawidłowym posługiwaniu się sztućcami.

Do czego służą sztućce i jak się nimi posługiwać?

Sztućce to podstawowe przedmioty, które służą nam do jedzenia. Jednak czy wiesz jak się nimi posługiwać? Oto kilka zasad:

  1. W trakcie jedzenia czy rozmowy niedozwolone jest bawienie się sztućcami, czy wymachiwanie nimi.
  2. Jeżeli weźmiesz sztućce ze stołu, nie odkładaj ich w to samo miejsce. Możesz je położyć tylko na swoim talerzu.
  3. Kiedy spożywasz posiłek, trzymaj sztućce wysoko, a nie przy samym ostrzu w przypadku noża czy w przypadku łyżki i widelca – zbyt blisko główek.
  4. Podczas trzymania sztućców nie opieraj ich o stół.
  5. Pamiętaj, że łyżeczka do gorących napojów, takich jak kawa i herbata, powinna znajdować się na spodku w każdym przypadku – niezależnie od tego, czy w filiżance znajduje się już napój, czy jeszcze nie został on nalany. Ważne, aby nie zostawiać łyżeczki w filiżance ani nie kłaść jej na stole, opierając o spodek.

Uwielbiasz kawę z ekspresu, ale nie chcesz go kupować? Sprawdź opcję wynajmu ekspresów i ciesz się smakiem aromatycznej kawy – wynajem ekspresów do kawy marki saeco.

  • Gdy podnosisz sztućce do ust, chwyć je pierwszymi trzema palcami. Dwa palce powinny być skurczone lub trzymane równolegle. Palców nie wolno wyginać ku górze.
  • Łyżki oraz widelce służą do nakładania potraw, a także wkładania kawałków jedzenia do ust. Noże są przeznaczone do pomocy w nabieraniu kęsów na widelec oraz do krojenia potraw.
  • Mięsa z wyjątkiem mięsa siekanego należy kroić nożem – trzymając go w prawym ręku. Mięsa siekane oraz kasze, potrawy mączne i jarzyny należy jeść, używając tylko widelca.

Ułożenie sztućców na talerzu

Ułożenie sztućców na talerzu nie pozostaje bez znaczenia. Jest to informacja o zakończeniu posiłku lub prośba o dokładkę. Oto najważniejsze zasady związane z tym tematem:

  • jeśli chcemy przekazać, że jedzenie nam smakowało, sztućce należy położyć tak, aby zęby widelca i ostrze noża były skierowane w prawą stronę;
  • jeżeli chcesz, aby podano kolejne danie, nóż należy skrzyżować z widelcem na środku talerza;
  • jeśli chcesz dać znać, że potrzebujesz przerwy w jedzeniu, widelec należy położyć na talerzu, aby wskazywał godzinę ósmą, a nóż na godzinę czwartą. Ważne: zęby widelca nie mogą stykać się z nożem.

To już koniec naszego poradnika. Mamy nadzieję, że teraz znajomość zasad dobrego zachowania przy stole nie będzie już dla Ciebie tajemnicą!

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *