W każdym ekspresie do kawy znajdują się elementy przeznaczone do codziennej pielęgnacji, ale również te części, które wymagają oczyszczenia i konserwacji rzadziej, lecz nadal systematycznie. Dzisiaj odpowiemy na pytanie, o które z nich należy dbać częściej, a którymi można zająć się w późniejszym czasie. Zachęcamy do czytania i zadbania o swoje ekspresy do kawy, dzięki czemu będą mogły dłużej przygotowywać dla Ciebie i Twoich bliskich pyszną kawę.
Konserwacja okresowa
Do czynności, które należy wykonać rzadziej, ale systematycznie możemy zaliczyć między innymi czyszczenie bloku grzewczego. Wyjątkiem są jedynie ekspresy automatyczne marki JURA, które posiadają w swojej funkcjonalności możliwość konserwacji bloku grzewczego samoczynnie. Tą konserwację powinno przeprowadzać się mniej więcej co 600 przygotowanych filiżanek kawy, lecz wiadomo, że raczej nikt nie będzie odliczał i wpisywał do zeszytu każdej zaparzonej kawy. Wystarczy sobie obrać okres czyszczenia, na przykład co miesiąc lub dwa w zależności od częstotliwości używania ekspresu.
Dzięki czyszczeniu bloku grzewczego, możesz liczyć na świeży i aromatyczny smak oraz zapach kawy, która będzie przygotowywana w sterylnych warunkach. Kolejną czynnością konieczną do wykonania co pewien czas jest czyszczenie całego systemu ekspresu. Urządzenie automatycznie powinno poinformować Cię o takiej konieczności, a wówczas w przypadku ekspresów zautomatyzowanych Twoje zaangażowanie kończy się na wciśnięciu odpowiedniego przycisku. Prosimy również nie mylić tego typu konserwacji z codzienną higieną, ponieważ tutaj mamy do czynienia z wewnętrznym oczyszczeniem całego mechanizmu.
Ostatnim etapem konserwacji okresowej jest odkamienianie ekspresu, które można wykonać ręcznie lub poprzez włączenie konkretnego programu w urządzeniu. Odkamienianie powinno się przeprowadzać za pomocą specjalnie przeznaczonych do tego preparatów czyszczących i odkamieniających. Warto poczytać o tym więcej, ponieważ trzeba zastosować właściwe środki, by ekspres później działał prawidłowo.
Konserwacja codzienna
W tej części musimy wyróżnić przede wszystkim konieczność czyszczenia tacki i pojemnika na fusy po kawie. Dobrze jest przemyć je po każdym zaparzaniu, aby nie gromadziły się w nich bakterie i inne zanieczyszczenia, które po pewnym czasie mogą wytwarzać nieprzyjemny kwaśny zapach. Następnym elementem jest spieniacz mleka, którego dysza musi zostać rozmontowana i przeczyszczona specjalną szczoteczką z odpowiednio sztywnym włosiem. Od razu uprzedzamy wszelkie wątpliwości, ponieważ wbrew pozorom wcale nie jest to trudne i skomplikowane zadanie.
Ostatnią częścią jest dozownik, inaczej zwany wlewem do kawy, w którym mogą zbierać się pozostałości po zmielonej kawie. W rezultacie zaniedbanie może doprowadzić do zatkania i uszkodzenia ekspresu wewnątrz, ponieważ lejąca się woda z kawą będą szukały ujścia gdzie indziej. Poza tym czyszczenie tego elementu będzie sprzyjać higienie przygotowywania kawy z ekspresu.