Serwowanie kawy – jak robić to dobrze?

Jak pewnie dobrze wiesz, sposób serwowania posiłków i napojów jest tak samo ważny jak sposób ich przyrządzania oraz końcowy smak danej potrawy lub napoju. Chcesz wiedzieć jak powinno podawać się americano lub caffè latte oraz inne specjały kawowe? A może zależy Ci na wywarciu dobrego wrażenia wśród swoich gości lub współpracowników? Koniecznie przeczytaj ten artykuł i zobacz jak profesjonalnie serwować kawę we własnym domu lub biurze!

Jak prawidłowo podawać kawę?

Wiele osób nie przywiązuje zbyt dużej uwagi do sposobu, w jaki pije lub serwuje kawę. Dla większości z nas jest to po prostu smaczny napój, który nas pobudza oraz towarzyszy w trakcie różnych spotkać z rodziną, współpracownikami czy przyjaciółmi. Jednak jeżeli pójdziemy już do profesjonalnej kawiarni, okaże się, że sposób serwowania kawy jest równie ważny jak sam proces jest parzenia.

W zależności od rodzaju specjału kawowego, kawa serwowana jest albo w porcelanie, w wysokich szklankach, lub kubkach. Każdy typ specjału kawowego ma swój przypisany sposób jego serwowania. Poniżej dowiesz się, jak powinno podawać się kawy czarne i mleczne.

Jak serwować cappuccino?

Cappuccino to espresso z dodatkiem spienionego mleka. Tego typu kawa powinna być podawana w filiżance o objętości 150-180 ml. Do tego rodzaju kawy mlecznej, często podaje się również kruche francuskie ciastka lub rogaliki.

Jak podawać espresso?

Najlepsze espresso można wypić we Włoszech, ponieważ to właśnie ten specjał kawowy jest prawdziwą dumą Włochów. Jednak w Polsce w wielu kawiarniach można dostać espresso, które nie odbiega smakiem od tego, serwowanego w słonecznej Italii.

Zazwyczaj espresso serwuje się w białej filiżance o pojemności ok. 50 – 70 ml.  Należy wypełnić ją tylko do połowy i podgrzać przed podaniem. Biel malutkiej filiżanki podkreśla ciemny kolor kawowego naparu, oraz orzechową piankę i pozwala ocenić jego jakość.

Klasyczna filiżanka do espresso powinna być wykonana z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących wysoką temperaturę. Espresso pije się zarówno z cukrem, jak i gorzkie. Często serwuje się je wraz ze szklaneczką wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed każdym łykiem kawy.

Jak serwować latte macchiato?

Kawa tego typu przypadnie do gustu najbardziej miłośnikom mlecznych kaw. Latte macchiato to warstwowe latte, które serwuje się w szklance o pojemności 220-250 ml. Tego typu napój powinien być podawany w wysokich szklankach, w których widoczna będzie każda warstwa napoju.

Serwowanie kawy – podsumowanie

Każdy specjał kawowy powinien być podawany w pewien określony sposób. Dla przykładu espresso podaje się zawsze wraz ze szklanką wody. Sam smak kawy zależny jest od wielu kwestii. Jednak powinny być tutaj spełnione pewne podstawowe wymagania.

Po pierwsze ekspres do kawy powinien być zadbany, a także poddawany regularnym zabiegom pielęgnacyjnym. Jeżeli nie chcesz robić tego na własną rękę, możesz zdecydować się na czyszczenie ekspresów do kawy w jednym z renomowanych serwisów. Warto zdać się na wiedzę oraz doświadczenie profesjonalistów, aby przyjemność z codziennego spożywania tego napoju była jeszcze większa!

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*