Chcesz wiedzieć jak prawidłowo podawać americano lub caffè latte? A może zależy Ci na wywarciu dobrego wrażenia na swoich gościach lub współpracownikach? Jak pewnie dobrze wiesz, sposób serwowania posiłków i napojów jest tak samo ważny, jak sposób ich przyrządzania oraz końcowy smak! Koniecznie przeczytaj ten artykuł i zobacz, jak profesjonalnie serwować kawę!
W jakich naczyniach powinno się serwować kawę?
Większość osób spożywa swoją kawę w ulubionym kubku lub filiżance. Niewiele z nas przywiązuję szczególną uwagę do naczynia z którego pije ten aromatyczny napój. Jednak w każdej kawiarni, w której pracują profesjonaliści kawa podawana jest w odpowiednich naczyniach. Co to właściwie oznacza?
Każdy specjał kawowy należy podawać w dedykowanym naczyniu. W zależności od rodzaju napoju, kawa serwowana jest w porcelanie, w wysokich szklankach lub kubkach. Poniżej dowiesz się, jak powinno podawać się przeróżne specjały kawowe.
Jak serwować cappuccino?
Cappuccino to espresso z dodatkiem spienionego mleka. Tego typu specjał kawowy powinien być podawany w filiżance o objętości 150-180 ml. Do tego rodzaju kawy mlecznej, często podaje się również kruche francuskie ciastka lub rogaliki.
Jak podawać latte macchiato?
Latte macchiato to warstwowe latte, które serwuje się w szklance o pojemności 220-250 ml. Kawa tego typu przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom mlecznych kaw. Tego typu napój powinien być podawany w wysokich szklankach, w których widoczna będzie każda warstwa napoju.
Jak serwować espresso?
Aromatyczne espresso serwuje się w małej, białej filiżance o pojemności ok. 50 – 70 ml. Należy wypełnić ją tylko do połowy i podgrzać przed podaniem. Dlaczego espresso powinno się serwować właśnie w taki sposób? Biel malutkiej filiżanki podkreśla ciemny kolor kawowego naparu oraz orzechową piankę i pozwala ocenić jego jakość.
Klasyczna filiżanka do espresso powinna być wykonana z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących wysoką temperaturę. Espresso można spożywać zarówno z cukrem, jak i gorzkie. Często tego typu kawę podaje się wraz ze szklaneczką wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed każdym łykiem kawy.
Jak podawać mleko do kawy?
Jesteś wielbicielem mlecznych kaw? A może zastanawiasz się, jak w elegancki sposób podać gościom mleko do kawy? Jeżeli Twój ekspres do kawy parzy tylko czarną kawę, mleko należy podać oddzielnie w specjalnym dzbanuszku lub mleczniku. Mleko powinno być delikatnie podgrzane. Dobrej jakości, ciśnieniowe ekspresy do kawy posiadają już dysze do spieniania mleka. Jeżeli szukasz wysokiej jakości ekspresu do kawy, wejdź na: swiatekspresow.pl/ekspresy-do-kawy