Rodzaje młynków do kawy – który wybrać?

Użycie odpowiedniego młynka do zmielenia ziaren sprawi, że otrzymasz w ten sposób świeżą i pyszniejszą kawę. Mielone mieszanki nie gwarantują nawet w połowie tak intensywnego smaku i aromatu, jak świeżo zmielona kawa.

Warto dodać, że podczas mielenia ulatnia się nam wspaniały, pobudzający zmysły zapach, który doceni każdy miłośnik kawy. Przechowując ją pod postacią ziaren, możesz także dłużej zachować jej właściwości, walory smakowe i aromatyczne.

MŁYNEK ŻARNOWY CZY UDAROWY?

Młynki udarowe najbardziej popularne były w czasach komunistycznych, zanim na rynku pojawiły się kawy rozpuszczalne czy mielone. Udarowe młynki składają się z 2 ostrzy, które tną ziarna na drobne kawałki. Aby uzyskać dobrze zmieloną kawę, należy czekać odpowiednio długo. Podczas jego pracy dochodzi do przegrzania ostrzy, w rezultacie kawa może zgorzknieć pod wpływem kontaktu z wysoką temperaturą.

Młynki żarnowe posiadają żarna dokładnie takie, jak do mielenia zboża. Dwa żarna obracają się i w efekcie miażdżą ziarna. Dzięki temu, że mamy do czynienia z miażdżeniem, a nie cięciem, ziarna zachowują swoje cenne walory smakowe. W młynkach żarnowych nie dochodzi do przegrzania, więc nie grozi nam wysoka temperatura. Ponadto młynki żarnowe o wiele szybciej zmielą nam kawę na drobno.

MŁYNEK CERAMICZNY

Ceramiczny młynek żarnowy idealnie nada się do mielenia kawy, ponieważ nie dojdzie do przegrzania urządzenia, a ziarna nie utracą smaku. Młynek ceramiczny, wbrew powszechnie panującej opinii, wcale nie pracuje ciszej, niż młynek stalowy.

Młynki ceramiczne są niekiedy odrobinę mniej trwałe niż stalowe. Mimo poprawności tego stwierdzenia, nie należy także obawiać się, że młynek ceramiczny szybko odmówi posłuszeństwa. Prawidłowo używany i konserwowany młynek ceramiczny będzie służył latami. Ceramika jest jednak mniej odporna na zniszczenia niż stal.

MŁYNEK STALOWY

Młynki stalowe są ciche, nie wpływają na smak i aromat przygotowywanej kawy, a do tego cechują się niezwykle wysoką trwałością. Stal nierdzewna jest odporna na wszelkie uszkodzenia i przy odpowiedniej pielęgnacji będzie spełniała swoją rolę w kuchni przez wiele lat.

Młynki do kawy to urządzenia, które znacznie podnoszą smak i aromat przygotowywanego czarnego napoju. Dlatego warto mimo wszystko postawić na odpowiedni młynek, który nie tylko posłuży na lata, ale także nie wpłynie na smak kawy.

Twardość drewna kominkowego
Twardość to bardzo istotna cecha charakteryzująca drewno i jedna z najważniejszych wartości dotyczących drewna opałowego. Badana...

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *