Dobra kawa powinna być serwowana w odpowiedni sposób. Inaczej smakuje napar podany w porcelanowej filiżance, a inaczej w plastikowym kubku, nawet jeśli jest to ten sam napój, parzony w ten sam sposób. Rytuały i dbałość o szczegóły są bardzo ważne.
Na smak i zapach kawy wpływa nie tylko sposób jej przygotowania, ale przede wszystkim jakość i rodzaj ziaren, które zostały do tego wybrane. Dobra kawa powinna mieć intensywny i przyjemny zapach, a także głęboki smak. Na marketowych półkach nie jest łatwo trafić na kawę mieloną, która nie byłaby okropnie kwaśna lub gorzka w posmaku. To, co po pierwszym łyku zostaje na języku, powinno być przyjemnym wstępem do przepysznego napoju, a nie preludium do niesmacznej lury.
Najlepszą ziarnistą kawą jest ta, w której smaku naturalnie znajdzie się nuta słodyczy, goryczy i lekki posmak kwasowości. Pierwszym krokiem do znalezienia najlepszych ziaren kawy jest udanie się do rzemieślniczej palarni kawy. Im mniejszy zakład, tym większa pewność, że ziarna będą na wysokim poziome, a napar z nich przygotowany smaczny i aromatyczny.
Parzenie kawy ziarnistej – jak zrobić to dobrze?
Znalazłeś już smaczną kawę, ale nie wiesz, jak zabrać się do jej parzenia? Jest na to kilka prostych sposobów, które ułatwią i przyspieszą poranne przygotowanie naparu. Na dobry początek przygody z pasjonującą historią parzenia kawy, warto zaopatrzyć się w młynek żarnowy i dripper do kawy. To niewielkie urządzenie nie zajmuje dużo miejsca, a sam rytuał nie trwa długo. Dzięki niemu możesz zaparzyć ulubioną kawę metodą przelewową bez posiadania specjalnego ekspresu.
Podręczny zestaw z dripem, najlepiej ceramicznym lub szklanym, pozwoli na uzyskanie pełnego i głębokiego smaku kawy. Dripper ma kształt zwężonej filiżanki, do której wkłada się papierowy filtr. Cały zestaw ustawia się na kubku lub filiżance, to już zależy od preferencji osoby przygotowującej i pijącej napar.
Kawę należy zmielić w młynku na średnio gruby proch, zbyt drobny wydłuży proces parzenia, zbyt gruby pozbawi nas smaku i kofeiny, która jest przecież bardzo istotna. Zmielone ziarna zalewa się gorącą wodą, lecz nie wrzątkiem, który zmienia smak kawy i pozbawia ją oczekiwanych nut zapachowych. Kawa z drippera gotowa jest w chwili, gdy cała kawa z papierowego filtra spłynie do kubka. Zanim spróbujesz naparu, odczekaj chwilę, daj mu nabrać mocy i aromatu. Kawa jest najsmaczniejsza, gdy osiągnie temperaturę około 60 stopni.
Dripper to urządzenie praktyczne i funkcjonalne, a dla amatorów smacznej kawy prawdziwa gratka. Łatwy w użyciu pozwoli na przygotowanie kawy w każdych warunkach.