
Wybór odpowiedniej kawy zależy przede wszystkim od sposobu parzenia napoju oraz urządzenia, jakim akurat dysponujemy. Z pewnością inaczej będziemy musieli przygotować kawę w ekspresie kolbowym, a jeszcze inaczej w urządzeniu automatycznym czy zwykłej kawiarce.
Kawa do ekspresu ciśnieniowego automatycznego
Najlepiej do ekspresu automatycznego wykorzystać kawę ziarnistą, ponieważ większości nowszych urządzeń posiada wbudowany młynek, dzięki któremu ekspres sam poradzi sobie ze zmieleniem ziaren. Nie musimy zatem dokupywać osobnych sprzętów, a mechaniczne mielenie ziaren tuż przed zaparzeniem gwarantuje największą świeżość i jakość. Dlatego bez problemu możemy zdecydować się na wybór kawy ziarnistej. Ważny jest sposób wypalania, ponieważ do tego typu urządzeń zaleca się długotrwałe palenie w wysokiej temperaturze. Ponadto należy pamiętać, że do wbudowanych młynków nie możemy wsypywać przede wszystkim ziaren aromatyzowanych! Wydzielające się podczas mielenia substancje i olejki powodują osad i mogą doprowadzić do uszkodzeń wewnątrz młynka.
Kawa do ekspresu kolbowego
Większości modeli ekspresu kolbowego nie posiadają wbudowanego młynku, dlatego przed zaparzeniem kawy wymagane jest, aby zmielić ziarna. Do tego musimy użyć wolnostojącego młynka, a więc dodatkowego urządzenia. Warto jednak zwrócić uwagę, aby podczas zaparzania kawy zmielić odpowiednią ilość ziaren. Zmielenie zbyt dużej ilości i pozostawienie ich w pojemniku powoduje, że stracą swój niepowtarzalny aromat oraz szybko wywietrzeją. Oczywiście możemy wybrać gotową już świeżo zmieloną kawę. Jednak nie każdy rodzaj zapakowanej mieszanki jest odpowiedniej jakości. Zazwyczaj mamy do czynienia z mieszankami arabiki i robusty, które są najpopularniejszymi rodzajami gatunku ziaren.
Kawa do ekspresu przelewowego i kawiarki
W przypadku pierwszego ekspresu – przelewowego, niektóre modele posiadają już w zestawie wolnostojący młynek, dzięki któremu możemy pozwolić sobie na przygotowanie aromatycznej kawy zmielonej zaraz przed zaparzeniem. Jednak mimo to większość modeli nie posiada młynka, dlatego jesteśmy zmuszeni albo zakupić dodatkowy sprzęt lub zaopatrzyć się w gotowe już mieszanki w opakowaniach (jak w przypadku ekspresu kolbowego). Kawiarka z kolei działa nieco podobnie jak wspomniane wyżej już urządzenie. Do środkowej części, w której znajduje się sito, musimy wsypać zmieloną już kawę. Dlatego, gdy zależy nam na przygotowaniu specjału za pomocą kawiarki, to należy odpowiednio zastanowić nad sposobem zmielenia ziaren. Wiele osób używa kawiarki, ceniąc sobie smak samego napoju oraz sposobu przyrządzenia. Dlatego kawa ziarnista do kawiarki (zobacz tutaj) będzie najlepszym rozwiązaniem. Wystarczy jedynie wcześniej zmielić ziarna, ale co się nie robi dla wyjątkowego smaku napoju.