Jak zrobić domową kawę mrożoną?

Kawa to napój, który nie tylko pobudza, ale także jest częstym towarzyszem naszych spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Kawa mrożona może być pysznym deserem, kiedy wzbogacimy ją o pyszne dodatki lub być klasycznym napojem kawowym idealnym na letnie dni. Nie chcesz zamawiać kawy mrożonej wyłącznie w swojej ulubionej kawiarni, ale chcesz nauczyć się również przyrządzać ją samodzielnie? Nic w tym trudnego! Poniżej znajdziesz kilka inspiracji i dowiesz się, jak przyrządzić pyszną kawę mrożoną we własnym domu!

Jak przyrządzić kawę mrożoną po grecku i włosku?

Zapewne wiele osób, które lubią pić kawę mrożoną, próbowało kiedyś sławnej, greckiej frappe. Do przyrządzenia tej kawy potrzebny będzie shaker lub naczynie, które może go zastąpić. Oryginalną frappe przyrządza się z kawy rozpuszczalnej, którą zalewa się zimną wodą, a po intensywnym wstrząśnięciu dodaje się do niej jeszcze kostki lodu. Takie przyrządzenie napoju sprawia, że na wierzchu powstaje crema, charakterystyczna pianka. Frappe możemy również przyrządzić z kawy ziarnistej. Po zaparzeniu kawę należy schłodzić i dopiero przestudzoną ubić mikserem do frappe lub w shakerze. W wielu restauracjach lub kawiarniach do kawy frappe często dodaje się również mleko, chociaż oryginalnie przyrządzało się ją jedynie z kawy i kostek lodu.

We Włoszech najpopularniejszą kawą mrożoną jest kawa freddo. Przygotowuje się ją ze schłodzonego espresso, a więc kawy ziarnistej, którą ubija sią z dodatkiem mleka i muscovado, czyli ciemnego cukru. Jest to słodka, esencjonalna kawa z dużą ilością pianki i kruszonym lodem, która nie tylko doskonale orzeźwia, ale także pobudza dzięki dużej ilości kofeiny.

Jak przyrządzić kawę mrożoną po hiszpańsku?

Jeżeli lubisz słodycze i kawę mrożoną, musisz spróbować przyrządzić kawę mrożoną po hiszpańsku! Do jej przygotowania wykorzystuje się schłodzone espresso oraz mleko skondensowane. Podana w wysokiej szklance kawa mrożona jest dwuwarstwowa, ale przed wypiciem kawę ze skondensowanym mlekiem należy dobrze wymieszać. Taką kawę w Hiszpanii pije się również na ciepło.

Jeżeli jesteś fanem kawy mrożonej, ale nie chcesz, aby była ona źródłem wielu kalorii, możesz również zdecydować się na przygotowanie kawy mrożonej z owocami. Maliny, truskawki, borówki amerykańskie oraz banany z kawą komponują się najlepiej. Część owoców warto zblendować i wraz z kruszonym lodem dodać do kawy, a całość wyłożyć kawałkami owoców. Jeżeli lubisz słodką kawę, do jej osłodzenia możesz użyć miodu lub odrobiny ksylitolu, erytrolu lub syropu klonowego.

Do przygotowywania kawy w upalne dni możemy również wykorzystywać wcześniej przygotowane kawowe kostki lodu. Są one również doskonałym dodatkiem do orzeźwiających drinków.

Jak zrobić domową kawę mrożoną – podsumowanie

Kawa mrożona to napój, który z powodzeniem możesz przyrządzić we własnym domu. Nie musisz mieć do tego ekspresu do kawy! Jeżeli jednak masz go w domu, warto o niego odpowiednio zadbać. Odkamienianie ekspresu do kawy delonghi to proces, o którym nie można zapomnieć!

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*