Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Wiele osób spożywa codziennie kawę nie tylko ze względu na jej właściwości pobudzające. Wiele ludzi po prostu kocha smak kawy i nie wyobraża sobie z niej zrezygnować. Jednak niektóre osoby nie mogą spożywać kofeiny lub źle się po niej czują. To również świetna propozycja na przykład dla kobiet w ciąży. Chcesz dowiedzieć się więcej o kawie bezkofeinowej? Zapraszamy do lektury!

Kofeina – podstawowe informacje

Większość osób kojarzy kofeinę właśnie z kawą. Jednak ta substancja znajduje się również w innych produktach spożywczych np. herbacie czy kakao. Również niektóre leki zawierają kofeinę. Działanie kofeiny polega na bezpośrednim wpływie na ośrodkowy układ nerwowy. Właśnie dzięki temu czujemy efekt pobudzenia, poprawie ulega koncentracja, pamięć, a także widoczna jest poprawa humoru.

Najwyższe stężenie kofeiny we krwi występuje po około 40-60 minutach od jej spożycia. Poziom kofeiny w kawie może być różny i zależy od wielu czynników takich jak: rodzaj mieszanki kawowej, stopień wypalenia ziaren, forma przygotowania kawy, czy też metoda jej parzenia.

Jakie są skutki nadmiernego spożycia kofeiny?

Dla większości ludzi spożywanie odpowiednich dawek kofeiny przynosi pożądane skutki oraz jest zdrowe dla organizmu. Jednak może być inaczej w przypadku, gdy wypijemy na przykład zbyt dużo kawy. Jakie mogą być skutki przedawkowania kofeiny?

Nadmierne spożycie kofeiny może wywołać:

  • nudności,
  • wymioty,
  • przyspieszenie bicia serca,
  • ogólne osłabienie

Zbyt duże spożywanie kofeiny może spowodować również zaburzenia snu, zawroty głowy czy rozdrażnienie. Większość osób może bez problemy spożywać do 300mg kofeiny dziennie bez żadnych problemów zdrowotnych, jednak należy pamiętać, że każdy organizm reaguje inaczej.

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Zapewne ciekawi Cię, w jaki sposób powstaje kawa bezkofeinowa? Pozbywanie się kofeiny z ziaren zawsze odbywa się na zielonych ziarnach kawy. Są to ziarna surowe, które jeszcze niż zostały wypalone. Największym wyzwaniem w całym procesie jest usunięcia kofeiny w taki sposób, aby pozostawić nadal walory smakowe i aromatyczne kawy. Nie jest to łatwe, gdyż kawa zawiera około 1000 substancji chemicznych, które składają się na jej finalny smak. Kofeina jest substancją rozpuszczalną w wodzie, dlatego woda jest stosowana we wszystkich metodach dekofeinizacji.

Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Kawa bezkofeinowa jest zdrowa, ponieważ zawiera szereg innych składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Kawa bez kofeiny zawiera na przykład antyoksydanty. Niestety przez proces dekofeinizacji jest ich mniej. Warto pamiętać, że przeciwutleniacze wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka, przez co zmniejszają ryzyko wielu chorób. Kawa bezkofeinowa zawiera również cenne substancje odżywcze. Dlaczego jeszcze warto spożywać kawę bezkofeinową?

Picie kawy, zarówno zwykłej, jak i bezkofeinowej, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Każda fliżanka kawy może zmniejszyć ryzyko nawet do 7%! Zatem zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę najprawdopodobniej nie jest związane ze spożyciem kofeiny, a z innymi składnikami, zawartymi w kawie.

Kawa bezkofeinowa – podsumowanie

Kawa bezkofeinowa to zdrowy napój, który dostarcza innych korzystnych składników zawartych w ziarnach kawy. Jeżeli kochasz kawę i prowadzisz firmę mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Najlepszym rozwiązaniem będzie wynajem ekspresów do swojej firmy!

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*