
Na dobrą i aromatyczną kawę nie składa się tylko i wyłącznie wysoka jakość ziaren czy odpowiednia temperatura wody. Aby nasz zbawienny napój był jak najlepszy, należy zadbać również o sprzęt, który go za nas przygotuje. Sprawne działanie poszczególnych funkcji to podstawa, którą zapewnia producent. W naszych rękach leży jednak czystość ekspresu, oraz odpowiednia konserwacja poszczególnych elementów. Sprawdź jak należy dbać o kolbowy ekspres do kawy.
Odkamienianie ekspresu do kawy
Przede wszystkim warto zdać sobie sprawę, że używając do zaparzenia kawy wody niskiej jakości prosto z kranu, przyśpieszamy proces osadzania się kamienia. Aby ograniczyć to zjawisko, należy używać wyłącznie wody filtrowanej. Nie mniej jednak, nawet stosując miękką wodę, kamień po pewnym czasie zacznie się osadzać. A wtedy, należy zadbać o odpowiednią pielęgnację.
Rynek oferuje mnóstwo prostych rozwiązań, jakimi są środki odkamieniające w tabletkach lub w płynie. Na opakowaniu mamy gotową instrukcję przyrządzenia roztworu, który następnie wlewamy do zbiornika w naszym ekspresie. Włączamy maszynę i pozwalamy na obieg niewielkiej ilości wody. Następnie wyłączamy sprzęt i czekamy 20 min, po czym powtarzamy proces. Na koniec wykonujemy tę czynność ponownie, używając już tylko czystej wody i pozwalając całej zawartości zbiornika na przepływ przez kolbę i dyszę spieniającą. Dla pewności, warto przepłukać nasz ekspres raz jeszcze, by pozbyć się resztek płynu odkamieniającego.
Czyszczenie ekspresu do kawy
Stosujemy w tej czynności specjalny proszek czyszczący, który wsypujemy do tak zwanego ślepego sita i umieszczamy w kolbie ekspresu. Następnie włączamy tryb parzenia kawy, który wyłączamy po 5 sekundach. Cykl włączania i wyłączania powtarzamy 5 razy. Następnie opróżniamy ślepe sitko z resztek substancji czyszczącej i jeszcze raz powtarzamy cały cykl. Tym razem jednak bez proszku, aby dokładnie wyczyścić nasz ekspres z resztek środka chemicznego. Kolbę i sitko myjemy pod bieżącą wodą, usuwając tym samym resztki kawy i tłustego osadu. Można w tym celu użyć bezwonnego alkoholu, który potem należy dokładnie zmyć.
Urządzenie do spieniania mleka
Dysza do spieniania mleka to miejsce, w którym po kilku przygotowanych kawach pojawi się twardy i trudny do usunięcia mleczy osad. Jeżeli chcemy uniknąć żmudnego skrobania tego elementu, warto po każdym użyciu przetrzeć dyszę wilgotną ściereczką i przepuścić przez jej wnętrze parę wodną. W sklepach możemy zakupić również środek czyszczący mleczne osady, w którym zanurzamy rurkę i uruchamiamy tryb spieniania. Następnie, również pozbywamy się płynu czyszczącego ponownie przepuszczając parę wodną. Warto użyć takiego środka raz na dwa tygodnie, by lepiej zadbać o nasze urządzenie.
Zadbany ekspres to estetyczny ekspres
Warto dbać o nasze urządzenie również z wierzchu. Zaniedbany ekspres nie wygląda ładnie, a to wpływa również na jego użytkowość. Jeżeli będziemy chcieli zastąpić obecne urządzenie nowym, będzie nam o wiele łatwiej sprzedać ekspres zadbany i czysty. Zmywanie dawno niewycieranego osadu z kawy i z mleka, oraz kurzu, który przykleja się do tłustego nalotu na obudowie ekspresu to naprawdę nic przyjemnego. Miejmy na uwadze to, ze ekspres kolbowy to urządzenie przygotowujące kawę, którą następnie spożywamy. Warto o tym pamiętać i dbać o higienę naszej zbawiennej maszyny zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.