Niezależnie od tego jaki ekspres posiadamy w domu czy w biurze powinniśmy regularnie o niego dbać w trosce o jakość i przede wszystkim smak kawy. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ekspres należy regularnie czyścić oraz konserwować.
Od czego zacząć?
Jeśli chcemy, aby nie tylko nasz kawowy napój lepiej smakował, ale także, aby urządzenie wytrzymało dłużej, należy regularnie o niego dbać. Nie zapominajmy o czyszczeniu sprzętu wewnątrz, jak i zewnątrz. Zacznijmy od podstawowego elementu, bez którego nasza kawa nie będzie mogła istnieć – woda. Jak wszyscy dobrze wiemy, ta używana z kranu jest twarda, a co za tym idzie, zostawia kamień. Dlatego należy używać filtrów do wody, aby zapobiegać powstaniu osadu na termobloku w przypadku ekspresu automatycznego oraz bojlerze, gdy mówimy o urządzeniu kolbowym. Ponadto pamiętajmy o wyczyszczeniu pojemnika na fusy oraz kolby, dozownika kawy i dyszy do spieniania mleka.
Co z automatycznym ekspresem do kawy?
Powyżej wymienione zabiegi także zaliczają się do regularnego czyszczenia naszego automatycznego urządzenia. Jeśli ekspres do kawy ma funkcję samooczyszczania to właściwie połowę sukcesu mamy za sobą. Jednak także i w nim, musimy pamiętać o wymianie filtrów do wody oraz przede wszystkim o wyczyszczeniu dyszy do spieniania mleka i dozownika do kawy. Jeśli chcemy zadbać o prawidłowe działanie naszego ekspresu, warto wyciągnąć i zadbać o termoblok. Ekspresy automatyczne warto też poddać procesowi odkamieniania. Oczywiście nie jest to wskazane codziennie. Wtedy zazwyczaj pomagają nam tabletki, co jest bardzo łatwym sposobem. Jeśli zależy nam, aby nasz ekspres do kawy posłużył długo, należy o niego regularnie dbać i czyścić wszystkie elementy urządzenia.