Częste problemy serwisowanych ekspresów do kawy

Ekspresy do kawy bardzo często ulegają awarii, a wszystko tyczy się zazwyczaj nieprawidłowego użytkowania. Następnie lubią się pojawiać usterki o różnych przyczynach i występowaniu. Można tego oczywiście uniknąć, ale tylko wtedy, jeśli będziemy regularnie oczyszczać swoje urządzenia. Niezależnie jednak, jaki ekspres posiadasz, sprawdź, jakie mogą być częste problemy serwisowanych ekspresów do kawy.

Zalany ekspres

Zalany ekspres to kawy to nie usterka, która pojawia się w urządzeniu z powodu wady danego modelu. Wynika to z użytkowania i dzieje się w momencie, gdy pozostawimy mokrą filiżankę w miejscu jej podgrzewania, czy też poprzez wlewanie wody do pojemnika bez jego wcześniejszego wyciągnięcia. Często zalany ekspres to przyczyna pękniętych lub uszkodzony uszczelek między rurkami a pompą, blokiem zaparzającym i bojlerem. Zalany ekspres to również przyczyna tego, że przepełniony zostaje ociekacz.

Zatkanie ekspresu do kawy

Kolejny problem, z którym możemy się spotkać podczas użytkowania ekspresu to zatkane urządzenie. Wynika to z usterki, jaką jest zablokowanie elementu zaparzającego. Jeżeli do zasobnika zostanie nasypana zbyt duża ilość kawy – ekspres zapycha się i w efekcie przestaje po prostu działać. Jeśli chcemy przywrócić jego prawidłowe działanie, konieczne może okazać się czyszczenie ekspresu. Warto oddać swoje urządzenie do profesjonalnego serwisu, gdzie fachowcy sprawią, że nadal będziemy mogli z powodzeniem korzystać z ekspresu. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, kontrolujmy ilość wsypywanej do ekspresu kawy, by uniknąć naprawy.

Kamień i osad w urządzeniu

Kamień i osad w ekspresie do kawy to jedne z najczęstszych przyczyn, które występują w tych urządzeniach. Wynika to z nieodpowiedniego korzystania lub braku regularnego czyszczenia z naszej strony. Przyczynia się do tego również używanie wody z kranu, która jest twarda i może powodować osad. Dlatego warto zaopatrzyć się w dzbanek filtrujący oraz zadbać o regularną wymianę filtrów do wody. Należy również regularnie czyścić wszystkie części w ekspresie, np. tackę ociekową, pojemnik na wodę, pojemnik na ziarna kawy oraz przede wszystkim – system spieniania mleka. Mowa szczególnie o dyszy oraz spieniaczu, gdzie najczęściej pojawia się właśnie osad.

 

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *