Cascara zwana jest także herbatą z wiśni kawowca. Ma delikatny owocowo-cytrusowy smak, w którym można rozpoznać nuty wielu owoców, między innymi: wiśni, jabłek, bzu, czy też suszonych śliwek. Dodatkowo cascara zawiera kofeinę. Z tego względu działa również pobudzająco. Jeżeli zatem potrzebujesz alternatywy dla kawy, śmiało sięgnij właśnie po cascarę!
Cascara – co to jest?
Cascara to napar z suszonych skórek owoców kawowca. Można stwierdzić, że napój jest robiony z odpadów poprodukcyjnych powstałych podczas oddzielania ziaren kawy od miąższu. Wcześniej owoc był wyrzucany i traktowany jako odpad. Na szczęście ludzka kreatywność nie zna granic i obecnie możemy korzystać z tych „odpadów” i przygotowywać z nich pyszną cascarę! Co ciekawe, można stwierdzić, że cascara obecnie przeżywa swoje odrodzenie. Dlaczego tak jest? Już farmerzy z Jemenu i Etopii setki lat temu przygotowywali napój z wysuszonego miąższu i skórek owoców kawowca.
Jak przyrządzić cascarę w domu?
Chcesz przygotować lekko słodką, orzeźwiającą cascarę idealną na letnie dni? Poniżej znajdziesz świetny przepis na taki napój!
Do przygotowania napoju potrzebujesz:
- 25g cascary,
- 200 ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- wody lekko gazowanej
Przygotuj rondelek, dodaj cascarę, wodę oraz cukier. Zagotuj. Trzymaj na zmniejszonym ogniu przez 6 minut, aż do momentu roztopienia się cukru. Zamieszaj. Jeżeli chcesz uzyskać lekki i mniej słodki napój, dodaj wodę lekko gazowaną.
Cascara – podsumowanie
Jeżeli szukasz ciekawej alternatywy dla kawy, możesz rozważyć kupno cascary i przygotowanie jej we własnym domu. Warto jej spróbować chociaż raz, ponieważ jej ciekawy smak może Cię zaskoczyć. Kto wie, czy nie zostaniesz jej miłośnikiem? Kochasz też kawę, ale Twój ekspres do kawy ostatnio zawodzi? Nie denerwuj się, tylko oddaj urządzenie w dobre ręce! Sprawdzony serwis ekspresów do kawy w Łodzi to miejsce, które warto polecić!