Kawa ziarnista zmielona przed przyrządzeniem to jeden z lepszych wariantów wyboru. To wtedy możemy dostrzec jej ilość walorów smakowych, a aromat z pewnością zostanie zachowany. Świadczyć o tym może dostępny młynek w ekspresie oraz szereg dodatkowych funkcji. W poniższym artykule przedstawimy kilka zalet posiadania młynka w ekspresie.
Rodzaje młynka do kawy
Jeśli z kolei nasz ekspres nie posiada młynka – musimy zaopatrzyć się w jego wolnostojącą wersję.. Oczywiście tradycyjny wariant to ręczne, wolnoobrotowe urządzenia. Ziarna kawy zostają zmielone poprzez mechanizm w środku młynka, obracany za pomocą korbki. Innym rodzaje jest automatyczna wersja młynka – żarnowa lub udarowa (ostrzowa). Pierwszy z wariantów ściera i miażdży ziarna. Jest to zdecydowanie lepszy wybór młynka, ponieważ kawa nie traci żadnych walorów. Drugi z kolei tnie ziarna kawy na drobniejsze lub większe ziarenka, a mieleniu towarzyszy wysoka temperatura.
Czy ekspres powinien mieć wbudowany młynek?
Wbudowany młynek pozwala na samodzielne zmielenie ziaren. Wystarczy jedynie wcześniej wsypać je do specjalnie przeznaczonego miejsca. Wówczas dzięki niemu mamy możliwość regulacji grubości oraz mocy mielenia ziaren. Poprzez to kawa nie traci swojego smaku oraz aromatu. Zazwyczaj mamy z nimi do czynienia w urządzeniach ciśnieniowych oraz automatycznych. Wbudowany młynek umożliwia nam szybkie zmielenie ziaren tuż przed zaparzeniem, co da smak oraz aromat najwyższej jakości. Osobny, wolnostojący młynek możemy jednak dokupić do naszego ekspresu. Wiele tego typu części znajdziemy w specjalnie dedykowanych sklepach z urządzeniami, gdzie nabycie młynka nie będzie problem. Dlatego polecamy części zamienne do ekspresów do kawy w sklepie świat ekspresów. Z pewnością wybór odpowiednich elementów sprawi, że przyrządzanie ulubionego napoju stanie się przyjemniejsze.