Jaką kawę można przygotować za pomocą ekspresu?

Jedną z kwestii, jaką należy brać pod uwagę, gdy chce się kupić ekspres ciśnieniowy do kawy, jest zdefiniowanie swojego ulubionego rodzaju kawy. W końcu trzeba wybrać urządzenie, którego funkcje pozwolą mu przygotować wariant tego napoju najbardziej rozbudzający nasze kubki smakowe. Sprawdź najpopularniejsze rodzaje kaw i poznaj sposoby ich przygotowania!

Rodzaje kaw – czy znasz je wszystkie?

Miłośnicy kawy doskonale wiedzą, że występuje ona w wielu odsłonach. Poszczególne rodzaje różnią się między sobą metodą przyrządzania, formą podania, a przede wszystkim smakiem:

  • Espresso – to podstawowy wariant, stanowiący bazę dla innych kaw; wyróżnia się niewielką objętością, intensywnym aromatem oraz krótkim czasem parzenia.
  • Lungo – to duża, czarna kawa; do jej przygotowania wykorzystuje się podwójną ilość wody, cechuje się dłuższym czasem parzenia niż espresso, a co za tym idzie, większą zawartością kofeiny.
  • Cappuccino – ten popularny we Włoszech napój kawowy tworzą dwa składniki – espresso oraz spienione mleko tworzące kremową piankę; do dekoracji często używa się tutaj kakao lub cynamonu.
  • Flat White – cieszy się ogromną popularnością wśród Australijczyków; robi się ją z porcji espresso oraz zwykłego, gorącego mleka.
  • Caffe Latte – to jedna z najłagodniejszych kaw; zawiera dużą ilość mleka, a do jej podawania wykorzystuje się wysokie szklanki, w których doskonale widać charakterystyczne warstwy tego napoju.
  • Latte Macchiato – ta opcja jest wręcz idealna dla fanów mlecznej pianki i delikatnego pobudzenia; przy wykonaniu tej kawy niezbędna jest odpowiednia kolejność – najpierw wlewa się spienione mleko, a dopiero później espresso.

Jaka jest Twoja ulubiona kawa?

Zaprezentowane powyżej rodzaje kawy cieszą się największą popularnością w polskich kawiarniach, a wiele osób każdego dnia przygotowuje je samodzielnie za pomocą domowego ekspresu. Jednak napój ten może występować także w innych postaciach. Kawosze chętnie sięgają po: kawę po irlandzki wzbogaconą o alkohol, espresso z miodem i spienionym mlekiem, mokkę będącą połączeniem mocnej kawy i czekolady oraz ristretto, czyli mniejszą objętościowo odmianę espresso. W gorące dni popularnością cieszy się kawa w letnich odsłonach, do której dodaje się lody i bitą śmietanę – caffe frappe, czy kawa mrożona.

Twardość drewna kominkowego
Twardość to bardzo istotna cecha charakteryzująca drewno i jedna z najważniejszych wartości dotyczących drewna opałowego. Badana...

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *