Jak zrobić caffé latte z ekspresu? – przepis

Caffé latte to kawa, w której ilość mleka przeważą nad ilością kawy. Latte to po włosku mleko, więc nie zdziwcie się, jeśli we Włoszech zamówicie latte, a obsługa przyniesie Wam samo mleko. Przygotowanie idealnego caffé latte nie jest zadaniem trudnym, jednak wymaga od nas nieco precyzji i zaangażowania. Zanim przejdziemy do przepisu, chcemy poinformować, że kawa jest możliwa do zrobienia bez ekspresu, jednak ekspresy do kawy mają zdolność przyrządzania idealnie zaparzonej kawy espresso, a dzięki temu caffé latte jest jeszcze smaczniejsza.

Caffé latte z ekspresu – jak przygotować?

W standardowej wersji caffé latte to kawa zalana dużą ilością gorącego mleka. Kojarzyć możemy również zdjęcia oraz krótkie filmiki, na których barista przygotowuje przeróżne wzory na kawie za pomocą mleka. Tak, to właśnie caffé latte. Podstawowym składnikiem to przygotowania napoju jest oczywiście nasza ulubiona kawa, którą zmielimy lub zrobią to za nas ekspresy do kawy i przygotujemy filiżankę małej czarnej.

Espresso gotowe — co dalej?

Kiedy już w filiżance pływa idealna ilość czarnego napoju, wystarczy, że odpowiednio podgrzejemy lub spienimy mleko za pomocą parowego spieniacza (Uwaga! Nieumiejętne spienianie mleka spieniaczem parowym może grozić poparzeniem!) i powoli oraz małym strumieniem dolejemy go do kawy. Można również nieco przechylić filiżankę, tak aby mleko połączyło się z kawą i powstał idealnie przygotowany mleczny napój. Oczywiście istnieją ekspresy do kawy, które przygotują za nas taką filiżankę kawy, a jedyne co będziemy musieli zrobić to zalać ekspres odpowiednią ilością wody, mleka raz dosypać kawę (często nawet niezmieloną). Stworzenie caffé latte samemu może być dobrą zabawą, a satysfakcja ze stworzenia ulubionego napoju własnymi rękoma jest niezastąpiona.

Jakie dodatki można dodać do caffé latte?

Popularne dodatki używane do stworzenia pysznej kawy to różnej maści słodko-słone syropy o smaku pistacjowym, orzechowym, karmelowym oraz wiele innych. Popularnym dodatkiem są również różnego rodzaju posypki, na przykład starta biała lub deserowa czekolada. Warto pamiętać, że caffé latte ma swoją odmianę, jaką jest macchiato. Wygląda ona nieco inaczej ponieważ na jej spodzie widoczne jest gorące mleko, które wlewa się powoli stopniowo na kawę, i które przelewa się przez nią i spływając na sam dół, tworzy dwie warstwy. Górną przestrzeń w szklance lub filiżance uzupełnia się mleczną, mocno ubitą pianką. Tak właśnie powstaje caffé latte macchiato, które również bez problemu przyrządzimy w domu.

 

źródło zdjęć: freepik.com

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *