Marzy Ci się własny ekspres do kawy, ale nie wiesz jaki z nich wybrać? Polecamy wariant ekspresu kolbowego, który sprawdza się równie świetnie w domowym zaciszu, jak i mniejszych kawiarniach. Dowiedz się więcej na jego temat i sprawdź na co zwracać uwagę przy jego zakupie, by nie popełnić żadnego błędu i wybrać ostatecznie ekspres najlepszej jakości.
Z czego składa się ekspres kolbowy?
Zacznijmy może od jego budowy, o której lepiej wiedzieć więcej, by później nie mieć żadnych wątpliwości ani problemów podczas obsługiwania ekspresu kolbowego. Jak z samej nazwy wynika posiada on kolbę, czyli inaczej portafiltr, w której kolejno znajduje się sitko na kawę. Generalnie ten rodzaj ekspresów jest sterowany ręcznie, dzięki czemu sam kontrolujesz cały proces przyrządzania porannej kawy. Do sitka powinno się wsypywać zmielone już ziarna kawy, które wcześniej powinno się dokładnie odmierzyć, a następnie ucisnąć specjalnym tamperem.
Samo sprasowanie kawy powinno być starannie i dość silne, ponieważ w przeciwnym razie ekspres niezależnie od swojej jakości przygotuje nam niesmaczną kawę, a wynikać to będzie ze zbyt szybkiego przepływu gorącej wody przez kanaliki niedokładnie uciśniętej zmielonej kawy. Po nalaniu do kubka napoju z urządzenia, należy jedynie wyjąć sitko, wysypać fusy, umyć je i przygotować do kolejnego zaparzania. Warto jeszcze wspomnieć o bojlerze, w którym przechowywana jest gorąca woda. Jest ona podgrzewana najczęściej siłą minimalnie 9 barów, dzięki czemu następuje to w miarę szybko i sprawnie.
Dodatkowe funkcje
Kupując ekspres kolbowy możesz także rozejrzeć się za bardziej kompleksowymi urządzeniami, które posiadają więcej funkcji niż standardowe maszyny. Mowa między innymi o spieniaczu mleka, który występuje pod postacią tak zwanego panarello, czyli dyszy spieniającej, dzięki czemu oprócz espresso, możesz przygotować także pyszną latte.
Jeszcze innym praktycznym dodatkiem jest możliwość mielenia ziaren bezpośrednio w ekspresie, gdyż w przeciwnym razie będziesz musiał dokupić osobny młynek do kawy. Jednak z dwojga złego polecamy już zaopatrzyć się lepiej z nowy młynek do ziaren niż kupować już gotową zmieloną kawę do zaparzania. Wówczas jej smak jest zdecydowanie inny i naszym zdaniem traci swój bezcenny aromat. Poza tym możesz spotkać w sklepach także ekspresy kolbowe w możliwością regulowania ilości i mocy kawy, co sprawdza się przy przygotowywaniu różnych odmian kawy. Masz zatem szansę stworzyć idealny napój dla siebie i bliskich, gdzie każdy może sam zdecydować jaką kawę chciałby wypić, a dodatkowo samodzielne i własnoręczne przygotowanie jej sprawi, że będzie smakować o wiele lepiej niż zwykła kupna kawa z ekspresu.