Przyrządzenie idealnej kawy wymaga niekiedy nie tylko zaparzenia espresso. Aby uzyskać doskonały smak i aromat należy wydobyć najwyższą jakość kawy z ziaren. Do tego przyda nam się przede wszystkim odpowiedni młynek. Jaki zatem wybrać ekspres z młynkiem?
Rodzaje młynków do kawy
W ekspresach ciśnieniowych możemy spotkać się z dwoma rodzajami młynków do kawy – udarowy i żarnowy. Pierwszy z nich jest nieco starszym urządzeniem, składającym się z ostrzy, które tną ziarna kawy. Podczas pracy młynek mocno się nagrzewa, co niestety negatywnie wpływa na smak samej kawy. Z kolei większą popularnością cieszą się młynki żarnowe. Zbudowane są z walców, które się obracają i rozgniatają kawę, nie stykając jej ze sobą. Grubość ziaren uzależniona jest od tego, w jakiej odległości znajdują się od siebie ziarna. Ten proces się nie nagrzewa i działa o wiele szybciej, dlatego częściej możemy spotkać ekspresy z młynkiem żarnowym.
Ekspres do kawy z młynkiem żarnowym – ceramiczny, a może stalowy?
Młynki żarnowe mogą zostać wykonane z dwóch rodzajów materiałów – ceramiki i stali. Działają oczywiście tak samo, ale ich praca nieco się różni, co wpływa na smak i jakość kawowego napoju. Jakie zatem możemy dostrzec różnice?
- Ostrość ziaren
Mechanizm stalowy działa o wiele efektywniej niż ceramika – przede wszystkim szybciej rozgniata ziarna. Są również dokładniejsze i zdecydowanie lepiej oddają smak i aromat kawy po zaparzeniu.
- Nagrzewanie się młynka
Młynek stalowy oraz ceramiczny nagrzewa się w praktycznie takim samym czasie, co nie decyduje o zmiennej temperaturze podczas mielenie. Niekiedy jednak można zauważyć, że w przypadku młynka stalowego temperatura ta jest nieco niższa.
- Hałas podczas pracy
Wiele osób ceni sobie urządzenia ciche oraz precyzyjne w każdym aspekcie. Jednak gdy mowa o młynkach trzeba jasno przyznać – oba urządzenia pracują tak samo głośno. Dźwięk nie jest uzależniony od samego młynka, a jego umieszczenia i obudowy w ekspresie.
- Odporność na uszkodzenia
Jedną z ważniejszych kwestii podczas wyboru młynków do kawy jest ich trwałość na uszkodzenia. Urządzenie stalowe wykorzystuje się często w profesjonalnych ekspresach do kawy oraz sprzętach do gastronomii. Dlatego nic dziwnego, że to właśnie one są znacznie bardziej odporne na wszelkie uszkodzenia – nawet przy nadmiernej eksploatacji. Ceramiczne mogą łatwo pękać i szybciej się niszczyć.
Jeśli chcemy wybrać odpowiednie urządzenie oraz wysokiej jakość, to z pewności Świat Ekspresów ekspresy do kawy to najlepsza decyzja. Nie tylko możemy z łatwością dokonać zakupu, ale również wyboru urządzenia spośród wielu marek i modeli.