Wybór młynka do kawy – nie taki oczywisty

Smak i aromat kawy zależą nie tylko od rodzaju i stopnia palenia ziaren kawowca, ale również od sposobu ich zmielenia. W tym celu należy zaopatrzyć się w jak najlepszej jakości młynek do kawy, o których dzisiaj opowiemy Ci więcej. Dowiesz się na co dokładnie zwracać uwagę podczas zakupu, a także które z właściwości najtrafniej sprawdzą się w przy Twoim trybie parzenia kawy.

A może wystarczy kawa mielona?

W wielu przypadkach takie rozwiązanie może okazać się całkiem niezłe, ale tylko pod warunkiem, że będziesz przechowywał ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. W przeciwnym razie cały aromat ulotni się i Twoja kawa przestanie smakować równie dobrze. Jesteśmy jednak zwolennikami kawy ziarnistej, którą należy zmielić przed samym przygotowaniem. Wówczas jesteś w stanie uchwycić jej prawdziwy smak, aromat i zapach, który za każdym razem będzie tak samo intensywny.

Do tego potrzebny będzie właśnie młynek do kawy, który pozwoli Ci na szybkie zmielenie kawy, uzyskanie z niej najlepszych składników i zaparzenie jej dla siebie i swoich bliskich.

Młynek żarnowy czy ostrzowy?

Kiedy przychodzi moment zakupu, będziesz miał przed sobą do wyboru dwa rodzaje młynków do kawy. Pierwszy z nich młynek żarnowy jest polecany znacznie częściej, ze względu na swoją trwałą budowę i skuteczniejszy sposób mielenia kawy. Mianowicie nie tnie ziaren, ale prędko je ściera, co można oczywiście ręcznie regulować. W ten sposób można uzyskać z nich wszystko, co najlepsze i jednocześnie uchronić ziarna kawy przed uszkodzeniem i zabraniem cennego aromatu.

Z kolei młynek ostrzowy jest dużo tańszy w porównaniu do żarnowego, aczkolwiek jego skuteczność i jakość mielenia kawy jest zaniżona. Ziarna rozcinane są na różnej wielkości kawałki, przez co też wytraca się ich dobry smak. Dodatkowo podczas mielenia powstaje więcej pyłu kawowego, a tak jak wspomnieliśmy wcześniej – o dobrym aromacie kawy możesz zapomnieć.

Młynek ręczny czy elektryczny?

Teraz najwyższy czas stanąć przed wyborem pomiędzy młynkiem ręcznym a elektrycznym. Wybór pierwszego z nich wiąże się głównie z wyglądem, ponieważ młynki ręcznie sterowane prezentują się stylowo i nieco oldskulowo. Napędzane są specjalną korbą, którą oczywiście trzeba się nieco nakręcić, aby uzyskać dobrze zmieloną kawę. Natomiast nie stanowi to na tyle poważnej przeszkody, aby zrezygnować z nich całkowicie. Ponadto odznaczają się niższą ceną, co czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnymi.

Z drugiej strony mamy do czynienia coraz częściej z młynkami elektryczny, w które trzeba zainwestować więcej, lecz jest to dobry sposób na zaoszczędzenie czasu i energii podczas mielenia ziaren kawy.  Gwarantuje on zdecydowanie większą wygodę i komfort dla użytkowników, dzięki czemu szybciej, skuteczniej i dokładniej można przygotować ziarna kawowca do zaparzenia.

Decyzja należy już do Ciebie, ale powinieneś na pewno wziąć pod uwagę wszystkie wyżej wymienione właściwości. Sam dobrze wiesz, co będzie dla Ciebie wygodniejsze do przygotowania.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*