Rodzaje kawy – co należy wiedzieć?

Wchodząc do danej kawiarni, sięgasz po kartę i nie wiesz, co dokładnie wybrać? Nic nie mówią Ci przedstawione tam nazwy kaw? W poniższym artykule wyjaśnimy, czym różnią się poszczególnie rodzaje kawy. Dzięki temu dokonasz odpowiedniego wyboru, a także dowiesz się, jakie są odpowiednie rodzaje kawowych napojów. Co zatem warto o nich wiedzieć?

Rodzaje kawy

Espresso

To jeden z najbardziej popularnych rodzajów kawy. Sięgamy po nią, kiedy potrzebujemy szybkiego i maksymalnego pobudzenia. Wybierając tę propozycję, warto poprosić również o szklankę wody – pozwoli ona na oczyszczenie kubków smakowych. Standardowe espresso to około 25-30 ml płynu – woda przepuszczona została przez mielone ziarna. Warto również dowiedzieć się, espresso nie ma nic wspólnego z tempem przygotowania czy picia kawy. Pochodzi od włoskiego słowa espressivo, czyli wyrazisty.

Latte

To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie mleczne kawy na bazie espresso. Świetne rozwiązanie dla osób, które nie lubią mocne aromatu kawy. Zawiera ono więcej mleka – nawet 200 ml – dzięki czemu staje się niezwykle łagodne w smaku. Latte doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami.

Latte macchiato

Samodzielne macchiato to espresso z niewielkim dodatkiem mleka, można powiedzieć, że jedynie z mleczną pianką. Z kolei latte macchiato to całkowita odwrotność w przyrządzaniu kawy – proces rozpoczyna się od spienienia dużej ilości mleka. Gdy jest odpowiednio gęste, dodaje się do niego kawę. Najniższa z nich to mleko, następnie mleko wymieszane z kawą, a na samej górze – mleczna pianka.

Cappuccino

Wiele osób traktuje cappuccino jako najlepszy rodzaj kawy. Podstawę stanowi dla niego espresso, gdzie na dnie umieszcza się 25 ml czarnego napoju. Następnie dodaje się do niego spienione mleko – maksymalnie 125 ml.

Flat white

To nic innego jak podwójne espresso z dodatkiem pełnotłustego mleka. Nie jest ono do końca spienione, więc kawa nie ma takiej objętości co latte.

Caffe frappe

To kawa mrożona, nazywana inaczej grecką kawą. by ją przygotować, potrzebujesz jedynie kawy rozpuszczalnej, mleka cukru i małego miksera, ewentualnie bitej śmietany.

Irish coffe

Kawa po irlandzku jest przygotowywana z różnymi rodzajami alkoholu, np. wódką, rumem czy koniakiem. Irish coffee podawana jest najczęściej w specyficznych przezroczystych szklankach, które zostały podgrzane.

Jakie są jeszcze inne rodzaje kawy?

Wspomniane wyżej rodzaje są najbardziej popularne we wszystkich kawiarniach czy restauracjach. Dużym zaskoczeniem dla niektórych może być kawa z miodem, ristretto, czyli mała kawa o jeszcze mniejszej objętości niż espresso.

 

Jeśli zależy Ci na wyjątkowym smaku wybranej kawy, zdecydowanie warto wybrać ekspresy do kawy Nivona, aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem oraz aromatem, dzięki przyrządzeniu napoju z profesjonalnego urządzenia.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*