Rodzaje ekspresów do kawy – automatyczny, kolbowy, a może na kapsułki?

Aromatyczny kubek kawy o poranku to dla wielu osób najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Kawa pobudza, dodaje nam energii oraz sprawia, że jesteśmy w dużo lepszym humorze. Nic dziwnego zatem, że chcemy pić codziennie smaczny napój. Dlatego coraz częściej decydujemy się na zakup profesjonalnego ekspresu do kawy, który miałby ułatwić nam codzienny rytuał parzenia. Jaki rodzaj urządzenia wybrać, aby spełnił nasze oczekiwania?

Ekspres na kapsułki – najważniejsze informacje

Ekspresy na kapsułki mają wiele zalet, o których warto wspomnieć. Przede wszystkim mogą pochwalić się łatwą i prostą obsługą. Przygotowanie kawy zajmuje dosłownie kilka chwil, a dodatkowo samo urządzenie nie potrzebuje dużo miejsca na kuchennym blacie. Zwykle może również pochwalić się ciekawym designiem – nowoczesnym, dzięki czemu będzie pasować w niejednej kuchni. Oprócz tego są to tanie ekspresy do kawy, co z pewnością jest ich największą zaletą. Jednak same kapsułki od dedykowanego producenta to już nieco wyższy koszt. Dlatego wiele osób po pewnym czasie decyduje się na zmianę, motywując swoją decyzję tym, że zdecydowanie smak świeżo mielonej kawy bardziej ich przekonuje. Dlatego do minusów ekspresu na kapsułki możemy zaliczyć fakt, że na pewno nie dają tyle smakowych doznać, co kawa przygotowana z urządzenia kolbowego lub automatycznego.

Ekspres kolbowy – wady i zalety

Kolbowy ekspres do kawy to prawdziwy hit wśród miłośników samej kawy, jak i codziennego rytuału jej zaparzenia. Dlaczego? Przygotowanie napoju w ekspresie kolbowy wymaga nieco czasu, dlatego to z pewnością nie jest opcja dla osób zabieganych. Kolbowe urządzenie przygotowuje przede wszystkim bazę, a więc espresso oraz inne kawy, na jego bazie, np. latte. Zaparzanie kawy odbywa się za pomocą przepuszczania wody pod ciśnieniem drobno zmieloną kawę, która znajduje się w kolbie. Jednak, aby najpierw kawa musiała znaleźć się w kolbie, trzeba ją zmielić, jeśli wolimy świeżo mielone ziarna. Oczywiście można kupić gotową już mieszankę kawową w opakowaniu. Przygotowanie kawy w ekspresie kolbowym wymaga zatem nieco czasu. Ponadto urządzenie wymaga nie tylko samodzielnego mielenia ziaren za pomocą młynka, na który zakup musimy się przygotować, ale również spienienia mleka, gdy chcemy przygotować latte.

Ekspres automatyczny – szybki i prosty w obsłudze

Z pewnością osoby, pijące dużą ilość kawy na co dzień spotkały się z ekspresem automatycznym – w pracy czy w kawiarni. Sprawdza się przede wszystkim tam, gdzie nie ma czasu na długie przygotowanie kawy. Ekspres automatyczny, bo oni mowa, jest szybki i łatwy w obsłudze, praktycznie bezproblemowy. Aby przygotować napój, wystarczy wsypać kawę ziarnistą, napełnić zbiornik z wodą i nacisnąć odpowiedni przycisk – i gotowe. Przyrządzenia kawy odbywa się właściwie bez naszego udziału. Ekspres może nawet sam dobrać odpowiednie ustawienia jak temperatura czy stopień mielenia, jest w pełni zautomatyzowany. Nowoczesny design to również jego kolejna zaleta, a nowsze modele raczej nie zajmują dużo miejsca. Może pochwalić się wieloma programami oraz dużą ilością rodzajów kaw.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*