Kawa do kawiarki – jaką wybrać?

Miłośnicy dobrze przygotowanej i aromatycznej kawy wiedzą, że najlepiej do tego zadania spisze się właśnie kawiarka. Jak zatem odpowiednio z niej korzystać, aby móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem kawy? Podpowiadamy, jaki rodzaj kawy wybrać oraz na co zwrócić uwagę.

W jaki sposób działa kawiarka?

Kawiarka to niewielkich rozmiarów urządzenie, które przygotowuje kawę łatwo i wygodnie. Na samym początku należy do najniższego pojemnika nalać wodę. Następnie wyżej niego znajduje się sitko. Wsypuje się odpowiednią ilość zmielonej już kawy. Gdy na sitku umieszczona zostanie kawa, nie powinno jej się ugniatać. W końcowym etapie całe urządzenie musi być dobrze skręcone, aby wtedy ustawić go na paliku. Gdy woda zaczyna się gotować, powstała para przechodzi przez pojemniczek wypełniony zmieloną kawą. Dopiero wtedy w trzecim pojemniku, znajdującym się najwyżej, zaczyna się napełniać napar.

U kogo sprawdzi się kawiarka?

Urządzenie to omijane jest przez większości miłośników mlecznych kaw. Cały proces przygotowania napoju jest dla nich zbyt czasochłonny. Kawiarkę doceniają zatem osoby, które cenią sobie smak espresso lub klasycznej małej czarnej. Będzie idealna, jeśli ktoś ceni sobie mniej gorzki posmak czy napój o mniejszej ilości kofeiny.

Jaką kawę do kawiarki wybrać?

Dzięki kawiarce możesz w łatwy sposób przyrządzić ulubiony napój we własnym domowym zaciszu. Błędem jest jednak wybieranie tych samych gatunków kawy lub gotowej już zmielonej mieszanki w opakowaniach. Gotowa już mieszkanka zmielonych ziaren jest mało aromatyczna, a niekiedy zbyt drobno zmielona. Kawa ziarnista do kawiarki będzie zatem najlepszym rozwiązaniem. Należy jedynie wcześniej zmielić ją w młynku. Podczas mielenia warto zwrócić uwagę na grubość kawy. Powinna po zmieleniu przypominać niewielkie ziarna cukru. Dlatego należy wyposażyć się w wolnostojący młynek, by kawa miała o wiele lepszy smak, a tym samym aromat.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*