Jaki ekspres do kawiarni wybrać? Wskazówki, które ułatwią zakup

Wybór ekspresu do kawy to nie zawsze łatwy wybór. Zdecydowanie jest to utrudnione zadanie, gdy wybieramy urządzenia do przeznaczenia gastronomicznego. Musimy pamiętać, że niektóre ekspresy do kawiarni to profesjonalny sprzęt, które swoje zastosowanie może mieć także w pracy lub w użytku domowym.

Co wziąć pod uwagę?

Jeszcze przed samym zakupem ekspresu do kawy musimy zastanowić się, jakie funkcje oraz parametry powinno posiadać odpowiednie urządzenie do kawiarni. Musi być dostosowany do potrzeb klientów i gastronomii Oto kilka ważnych kwestii:

  • Wydajność urządzenia – nowoczesne modele ekspresów przystosowane są, aby przyrządzić od 20 do 200 kaw dziennie. Mają również możliwość przygotowania jednocześnie dwóch lub więcej filiżanek.
  • Wysoka moc oraz wielkość bojlera wpływa na wydajność ekspresu, a także szybkość przyrządzania kawowych specjałów.
  • Urządzenie powinno posiadać regulacje temperatury wody, ciśnienia parzenia oraz możliwość wyboru grubości i ilość ziaren.
  • Duży wybór rodzaju kawy i szybkość przyrządzania.
  • Systemy ułatwiające zachowanie higieny i czystości, np. odkamienianie, samooczyszczanie.

Tak naprawdę ilość rzeczy, które musisz wziąć pod uwagę jest spora ze względu na indywidualne potrzeby i różnorodność modeli pod kątem funkcji i parametrów. Z pewnością, gdy chcemy wybrać ekspres profesjonalny z użytkiem biurowym lub gastronomiczny, musimy wziąć pod uwagę przynajmniej wszystkie powyższe kwestie.

Ekspres idealny – kolbowy czy automatyczny?

Ekspresy ciśnieniowe to najczęstszy wybór, jaki pada podczas zakupu odpowiedniego urządzenia. Modele automatyczne mają zazwyczaj zdecydowanie więcej udogodnień oraz funkcji, które będą przydatne. Charakteryzuje je przede wszystkim szybkość i łatwość obsługi oraz użytkowania. Wystarczy niekiedy za pomocą jednego przycisku przyrządzić ulubiony napój. Wyposażone we wbudowany młynek, duże pojemniki na wodę, fusy i ziarna, a także dysze spieniające lub systemy spieniania mleka. W dużej mierze wystarczy jedynie wlać wodę, wsypać ziarna oraz ustawić wszystkie parametry. Posiadają również często wspomniane systemy czyszczące, które informują nas za pomocą ekranu, kiedy powinniśmy uruchomić samooczyszczania lub odkamienianie. Ekspresy automatyczne idealnie sprawdzą się w mniejszych i średnich kawiarniach, a także w biurach. Z kolei urządzenia kolbowe świetnie sprawdzą się w dużych lokalach oraz restauracjach. Wyposażona w kolbę, do której wsypuje się zmieloną kawę w młynku. To zazwyczaj urządzenie grupowe, np. dwugrupowe lub czterogrupowe. Pozwala do jednocześnie przyrządzić po dwie kawy w każdej z grup. Cechuje je również wydajność. To właśnie ekspresy kolbowe mogą przyrządzić  nawet do 200 filiżanek dziennie. Idealny sprzęt dla wymagających klientów i lokali gastronomicznych. Ekspresy do kawiarni Świat Ekspresów to urządzenia, które cechuje najwyższa jakość. W dodatku zakupy internetowe charakteryzują się również atrakcyjną ceną i wieloma gratisami.

 

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*