Jak przygotować pyszną kawę?

Jeżeli pijesz kawę na co dzień, pewnie poznałeś już wiele jej smaków. Czy wiesz, co wpływa na smak kawy? Oczywiście jednym z głównych czynników jest proces jej parzenia. Jakie jeszcze czynniki sprawiają, że kawa jest pyszna i aromatyczna lub wręcz odwrotnie – cierpka, o przykrym smaku. Zapoznaj się z tekstem poniżej, aby parzyć jeszcze lepszą kawę niż dotychczas!

Jakie są odmiany kawy?

Najbardziej cenionym gatunkiem kawy jest arabika. Zaparzona z tych ziaren kawa charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz bogatym aromatem. Arabikę uprawia się na zboczach gór na wysokości 800-2000 m n.p.m.

Kawa zaparzona ze zmielonym ziaren robusty jest dużo bardziej intensywna niż ta zaparzona z arabiki. Ma również większą zawartość kofeiny, dlatego działa bardziej pobudzająco. Z reguły jest również bardziej kwaśna. Uprawia się ją również na mniejszych wysokościach 200-900 m n.p.m.

Mało znaną odmianą kawy jest liberika. Jest uprawiana w Afryce, na Cejlonie, na Jawie oraz Madagaskarze. Jej światowa produkcja stanowi zaledwie około 1%. Jaki jest smak liberiki? Bliżej jest jej na pewno do robusty niż arabiki. Charakteryzuje się gorzkim smakiem. Niektórzy wyczuwają w nim drzewną bądź orzechową nutę.

Jak sposób parzenia kawy wpływa na jej smak?

Głównymi czynnikami, które wpływają na smak zaparzanej kawy są:

  • Sposób zmielenia ziaren,
  • Grubość zmielenia ziaren,
  • Jednorodność zmielonych ziaren
  • Gatunek i jakość użytych ziaren kawy.

Oprócz powyższych czynników, na smak kawy wpływa także temperatura wody, w jakiej zaparzy się kawę. Zazwyczaj zaleca się, aby wynosiła 90 stopni Celsjusza. Wiele ekspresów jest wyposażonych w funkcje, w której możesz wybrać temperaturę wody, w której zaparzysz napój.

Jeżeli jednak nie masz ekspresu do kawy, możesz w inny sposób kontrolować temperaturę wody. Innym sposobem jest czajnik z funkcją grzania wody do wybranej temperatury. Takie urządzenie przyda Ci się również jeżeli jesteś osobą, która kocha herbaty. Herbata bowiem, w zależności od gatunku, wymaga również parzenia w wodzie o różnych temperaturach. Jeżeli jednak chcesz wyposażyć się w świetne urządzenie do przygotowywania pysznej kawy, wybierz ekspresy do kawy w sklepie internetowym swiatekspresow.pl

Jak widzisz, smak kawy jest uzależniony od wielu czynników. Oprócz tych wymienionych powyżej, warto również wspomnieć o zawartości różnych jonów w wodzie. Dla przykładu wysoka zawartość jonów magnezowych w wodzie, wpływa korzystnie na jej smak. Jony sodu oraz dwuwęglanów natomiast niekorzystnie wpływają na smak kawy.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*