Jak dobrze zaparzyć kawę w ekspresie?

Proces parzenia kawy w ekspresie nie jest wcale trudny, ale wymaga nieco wprawy, aby przygotowany napój był smaczny oraz aromatyczny. W poniższym artykule podpowiemy, jak odpowiednio zaparzyć kawę w ekspresie oraz jakie odmiany ziaren są najlepsze.

Odmiany kawy – jaką wybrać do ekspresu?

Wybór odpowiedniej kawy zależy przede wszystkim od własnych upodobań oraz tego, jaki smak napoju preferujemy. Przy zakupie warto dobrze zapoznać się nie tylko z samą etykietką, ale również producentem. Na opakowaniu powinny zostać zawarte informacje odnośnie pochodzenia ziaren, metody obróbki czy czasu lub sposoby palenia. Możemy również spotkać się z różnym oznaczeniem związanym z gatunkiem i mieszkanką ziaren. Znajdziemy zatem informacje, która kawa posiada intensywniejszy smak, a która jest nieco łagodniejsza.

Do najpopularniejszych wśród kaw należy arabika – uznawana za najwyższej jakości gatunek kawy o łagodnym smaku, ale gęstej konsystencji. Nie znajdziemy w niej drażniących aromatów, czy goryczy. Jej cechą jest fakt, że zapewnia niewielką ilość kofeiny. Kolejnym gatunkiem jest robusta, która charakteryzuje się dużo większą zawartością kofeiny niż arabika. Zalecana jest wszystkim, który szukają mocnego oraz ostrego smaku kawy. Warto również mieć na uwadze fakt, że często miesza się oba rodzaje tych ziaren, tworząc niezwykle smakowe doznania kawowego napoju.

Jak zaparzyć kawę w ekspresie?

Jeśli zdecydowaliśmy się nad wyborem danego rodzaju kawy, to teraz przychodzi czas, aby zaparzyć odpowiedni napój w ekspresie. Wszystko w trosce o najwyższą jakość przygotowywanych specjałów. Istotną kwestię odgrywa również sposób mielenia. Najczęściej jednak decydujemy się na wybór ziarnistych odmian kawy ze względu na niepowtarzalny smak oraz aromat samej przyrządzonej kawy. Jednak w większości przypadkach potrzebny nam będzie dodatkowy sprzęt w postaci młynka, jeśli chcemy zmielić ziarna. Tylko w ekspresach automatycznych nie będzie potrzebować kolejnego urządzenia, ponieważ większość modeli posiada już wbudowany młynek. Jaki zatem wpływ ma mielenie na jakość napoju? Zbyt drobne powoduje, że kawa staje się gorzka i ostra, szczególnie gdy decydujemy się na klasyczne espresso. Z kolei zbyt grubo zmielone ziarna dają beżową, cienką piankę, która szybko opada i nie jest zbyt smaczna. Idealnie i odpowiednio rozdrobnione ziarna nadają ciemnobrązowy napar z delikatną i kremową powłoką. Warto także zwrócić uwagę na samą temperaturę wody do zaparzania. Ekspresy z termoblokiem działają o wiele szybciej niż tradycyjny bojler. Pozwalają również uzyskać stałą temperaturę – około 80-95 stopni.

Jaką zatem kawę wybrać, aby przygotować aromatyczny napój? Przede wszystkim ziarnista. Niezależnie czy nasze urządzenie posiada młynek, czy nie, to zawsze o wiele lepsze rozwiązanie, co sprawia, że kawa jest niezwykle smaczna. Zwłaszcza do tradycyjnych sprzętów do zaparzania napoju jak ekspres przelewowy czy kawiarka warto zaopatrzyć się w dodatkowy młynek i przed przygotowaniem specjału zmielić odpowiednią dawkę ziaren. Dlatego kawa ziarnista do kawiarki, ekspresu przelewowego czy ekspresów ciśnieniowych to najlepszy możliwy wybór.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*