Jak czyścić ekspres do kawy – odpowiedzi udziela Klinika Ekspresów

Zastanawiasz się jak pielęgnować i dbać o swój ekspres do kawy? Pamiętaj, że to bardzo ważny proces. Większość automatycznych ekspresów do kawy posiada zintegrowane programy płukania i czyszczenia, które wyświetlają się na ekranie ekspresu. Po uruchomieniu urządzenia, pojawia się prośba o wrzucenie tabletki do czyszczenia. Podczas procesu czyszczenia, woda osiąga temperaturę 80°C. Wysokie temperatury zabijają wszelkie zarazki i całkowicie rozpuszczają pozostałości po niezmielonych ziarnach, oleje oraz tłuszcze, które gromadzą się w jednostce zaparzającej. Ale jak fachowo czyścić ekspres do kawy? Po odpowiedź zgłosiliśmy się do profesjonalnego serwisu, który zajmuje się naprawą, pielęgnacją i konserwacją profesjonalnych i domowych ekspresów do kawy.

Jak czyścić ekspres do kawy?

Jak czyścić ekspres do kawy – odpowiedzi udziela Klinika Ekspresów:

Skład chemiczny i wielkość tabletki do czyszczenia musi być ściśle dostosowana do programu czyszczącego. Dlatego konieczne jest używanie wyłącznie oryginalnych środków do konserwacji. W przypadku użycia nieprawidłowego środka pielęgnującego ryzykujemy, że proces czyszczenia nie przebiegnie z powodzeniem. Mało tego, możemy nawet uszkodzić nasz ekspres.

Ekspres do kawy wymaga starannej pielęgnacji nie tylko z zewnątrz, ale również wewnątrz. Maszyny z wbudowanymi młynkami, prędzej czy później zatkają się od resztek niezmielonej kawy. Im dłużej będziesz z tym zwlekać, tym ciężej będzie Ci się pozbyć zabrudzeń. Wystarczy raz na jakiś czas rozkręcić młynek i przeczyścić szczoteczką, nasączoną bezwonnym alkoholem. Większość ekspresów wymaga, wyjęcia i umycia bloku zaparzającego. Czynność tą powinniśmy wykonać przynajmniej raz w tygodniu.

Dlaczego warto czyścić ekspres do kawy?

Dlaczego warto czyścić ekspres do kawy – odpowiedzi udziela Klinika Ekspresów: 

Regularne czyszczenie ekspresu eliminuje zabrudzenia, które gromadzą się w elementach zaparzających, w naszym sprzęcie. Im bardziej odwlekamy czyszczenie, tym więcej fusów, olejów i tłuszczy może się odłożyć. Powoduje to wyczuwalne pogorszenie jakości kawy.

O higienę kawowych sprzętów trzeba dbać regularnie. Codzienne, drobne zabiegi, jak wyczyszczenie dyszy i przepłukanie układów spieniających, używanie filtrowanej wody, umycie dzbanków czy dripperów oraz przetarcie ekspresu ściereczką to podstawy. Dzięki nim poważniejsze zabiegi można przeprowadzać nieco rzadziej.

Wszystko zależy od intensywności używania. Bardzo często używany sprzęt wymaga intensywniejszego przeglądu. Z drugiej strony, ekspresy używane bardzo sporadycznie też są narażone na problemy. Woda długo stojąca w zbiorniku i bojlerze, czy nieczyszczone z resztek kawy grupy, albo nieopróżniany pojemnik na fusy, to doskonałe środowisko do rozwoju pleśni i innych nalotów.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*