Ekspres do kawy ciśnieniowy – opinie baristów

Myślisz jeszcze nad zakupem ekspresu do siebie do domu? Nie możesz zdecydować się między ekspresem przelewowym, na kapsułki czy ciśnieniowym? Zdecydowanie zachęcamy do wyboru urządzenia ciśnieniowego do zaparzania kawy z kilku powodów. Zebraliśmy parę opinii doświadczonych baristów, którzy od lat pracują właśnie na tych ekspresach i mogą szczerze potwierdzić ich liczne zalety. Przekonaj się sam, dlaczego to właśnie ekspresy ciśnieniowe są najczęściej polecane.

Ekspres ciśnieniowy kolbowy czy automatyczny?

Istnieją dwa rodzaje ekspresów ciśnieniowych, których wybór może zależeć od kilku czynników, o czym wspomina jeden z naszych baristów:

W zasadzie najłatwiej zdecydować się na ekspres automatyczny, ponieważ jest dla nas najwygodniejszy. Wystarczy przycisnąć jeden guzik i gotowe! Kawa wychodzi znakomita i w dodatku taka jaką lubisz. Możesz sam decydować o jej ilości, intensywności i poniekąd samym smaku, a zwłaszcza jeśli masz do czynienia z ekspresem ze spieniaczem mleka. Z drugiej strony biorąc pod uwagę koszt, lepiej jest zdecydować się na ekspres ciśnieniowy kolbowy, który także powinien zdać egzamin przy niewielkiej ilości produkowanej kawy. Natomiast jeśli ktoś jest bardzo gościnny albo zwyczajne jest maniakiem kawowym, koniecznie będzie potrzebował czegoś skuteczniejszego i mam tu na myśli ekspres automatyczny ciśnieniowy. Możesz sprawdzić ekspresy do kawy w sklepie internetowym Świat Ekspresów, gdzie oferowane są one w dobrej cenie.

Ekspres do kawy na ziarna z wbudowanym młynkiem

Właśnie ekspresy ciśnieniowe łączą w sobie wygodę i praktyczne zastosowanie, a szczególnie gdy mowa o tych modelach z wbudowanym młynkiem. Pewnie teraz zastanawiasz się, jaki młynek powinieneś wybrać? Odpowiedzi udzieli doświadczona barista, która od lat pracuje w tym zawodzie:

Bez dwóch zdań zawsze wybrałabym młynek żarnowy i to wykonany ze stali. To dużo lepsze rozwiązanie, które nie zmieni smaku kawy i wystarczy na setki, tysiące, a może nawet miliony przygotowanych kaw (śmiech). Są one mniej inwazyjne, jeśli chodzi o sam smak i aromat zaparzanej kawy, dlatego coraz częściej są montowane w ekspresach ciśnieniowych.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Jeśli posiadasz wbudowany młynek w ekspresie, możesz śmiało pokusić się o zakup kawy ziarnistej, którą następnie możesz zmielić. Jednak jeśli nie masz młynka, pozostaje tylko wybrać kawę gotową i już zmieloną. Jednak należy pamiętać o kilku rzeczach:

Na pewno o wiele lepiej jest na bieżąco mielić kawę i przygotowywać z niej napoje, ale jeśli jest to niemożliwe, to nie zapominaj o dokładnym i szczelnym zamykaniu opakowania. Warto dokupić ładną puszkę na kawę, która będzie się elegancko prezentowała i zapobiegnie ulatnianiu się aromatu kawy. Natomiast w kwestii doboru samego smaku trzeba próbować różnych rodzajów i mieszanek, by ostatecznie znaleźć swój ulubiony smak. Jedni będą woleli zaszaleć i spróbować, czegoś innego niż zwykle, a pozostali zostaną wierni klasycznej kombinacji robusty z arabiką – i nie ma w tym nic złego. To Tobie ma smakować przygotowana kawa i postawić Cię na nogi. – powiedział barista z przekonaniem.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*