Czym się różni Arabica od Robusty?

Jak dowodzą wszelkie źródła, na świecie istnieje ponad 100 różnych odmian kawy. Jednak, jeżeli przyjrzymy się jak wygląda ich udział w rynku – największą popularnością cieszą się dwie odmiany. Arabica i Robusta, bardzo dobrze się uzupełniają, jednak między nimi istnieje kilka różnic. Jeżeli zastanawiasz się, jak odróżnić poszczególne ziarna lub smak ulubionego kawowego napoju – dzisiaj postaramy się wyjaśnić czym charakteryzują się te dwie odmiany.

Robusta

Robusta jest bardzo odporna na szkodniki i działanie pasożytów, czy drobnoustrojów. Roślina zawdzięcza to zawartością kwasu chlorogenowego i wysoką zawartością kofeiny (2,5% w ziarnie). To właśnie te składniki wpływają na jej odporność dzięki czemu jej uprawa jest o wiele prostsza. W odpowiednich, drzewka Robusty osiągają niekiedy 10 metrów wysokości!

Ziarna Robusty są znacznie mniejsze oraz charakteryzuje je okrągły przekrój. Posiadają proste rowki i to właśnie tym można odróżnić je ziaren Arabiki.  W każdym ziarnie kawy kongijskiej znajdziemy nawet do 2,5% kofeiny.

Robusta, będzie miała mniej intensywny aromat, lecz jej smak będzie bardziej wyrazisty. Opisać go można jako lekko gorzkawy i cierpki. Kawa kongijska jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, w przypadku przygotowania klasycznego espresso. A to za sprawą znacznie gęstszej cremy oraz opisanej wyżej intensywności smaku. Zważywszy na dużą zawartość kofeiny w pojedynczym ziarnie, będzie również mocniejsza, a jak wszyscy wiemy, to podstawowa cecha espresso.

Arabica

Roślina jest również mniej odporna na wszelkie szkodniki i drobnoustroje. W związku ze złożonymi właściwościami kawy arabskiej, jej uprawa będzie trudniejsza i bardziej wymagająca. Przyjęło się zatem twierdzić, jakoby Arabika była szlachetniejsza od Robusty. Nie jest to do końca prawdą, ale z pewnością ziarna kawy arabskiej są droższe.

W odróżnieniu od Robusty, ziarna Arabiki są płaskie i lekko owalne. Charakterystyczną cechą jest rowek w kształcie litery „S”. W skład ziaren wchodzi również o wiele więcej cukrów i tłuszczy (lipidów). Arabica ustępuje kawie kongijskiej pod względem ilości kofeiny w każdym ziarnie, niekiedy nawet o połowę. Zawiera w sobie od 1 do 1,5% tej substancji.

Wspominaliśmy już o wielu możliwościach smakowych ziaren tej rośliny? Kawa przygotowana z Arabiki będzie miała o wiele bardziej łagodny i aromatyczny smak. Sposób palenia ziaren może również sprawić, że ziarna kawy arabskiej będą miały przeróżne nuty – od owocowych i kwiatowych, przez czekoladowe i na korzennych kończąc. Dzięki temu, jest chętniej stosowana w rozmaitych mieszankach i deserach kawowych czy niekonwencjonalnych sposobach parzenia kawy.

A jeżeli zastanawiasz się jakie są najlepsze sposoby, aby wydobyć niepowtarzalny smak obu gatunków kawy – polecamy ekspresy do kawy w sklepie Świat Ekspresów.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*