Codzienna higiena ekspresu do kawy

Jeżeli już zdecydujesz się na zakup nowoczesnego ekspresu do kawy, niezależnie od tego czy będzie on kolbowy czy automatyczny, powinieneś wiedzieć również na co zwracać szczególną uwagę podczas codziennej konserwacji. Dzięki Twojej systematyczności i dokładności, ekspres będzie nie tylko zaparzał każdego dnia smaczną i aromatyczną kawę, ale także posłuży Ci jeszcze przez długi okres czasu. Sprawdź, jakie czynności musisz powtarzać każdego dnia.

Pierwsze i najmniejsze czyszczenie

Możesz zacząć od najprostszej rzeczy, czyli tacki i pojemnika na fusy po kawie. Bardzo często użytkownicy ekspresów bagatelizują te elementy urządzenia i czyszczą je dopiero po pewnym czasie albo po kilku zaparzonych filiżankach kawy. To jednak podstawy błąd, który może doprowadzić między innymi do nieprzyjemnego zapachu w kuchni albo mnożenia się zanieczyszczeń wraz z bakteriami.

Pamiętaj, że to nic trudnego. Wystarczy po każdym zaparzeniu kawy przepłukać i umyć tackę, po której spływa woda wymieszana z naparem kawowym. Podobnie należy postąpić z pojemnikiem na fusy, które nie powinny przebywać tam dłużej niż parę godzin. Wszystko to pozwoli na utrzymanie czystości i higieny podczas przygotowywania następnej filiżanki ulubionego napoju.

Dozownik do kawy

Oto kolejna bardzo istotna część ekspresu, którą należy równie regularnie, czyli codziennie przeczyszczać za pomocą specjalnej szczoteczki. Będzie to najwygodniejsze rozwiązanie, ponieważ jest ona wykonana z specjalnego syntetycznego włókna i dodatkowo posiada odpowiednią budowę. Dzięki niej możliwe jest oczyszczanie wlewu do kawy i pozbycie się z jego wnętrza wszelkich pozostałości po zmielonych ziarnach. Zaniedbanie tego kroku higieny ekspresu do kawy może przyczynić się nie tylko do zmiany jej smaku, ale również do uszkodzenia mechanizmu w urządzeniu. Zapchanie dozownika może poskutkować utrudnionych nalewaniem napoju do filiżanki, a tym samym umykaniu w inne niewłaściwe miejsca w ekspresie. Warto o tym pamiętać, bo w przeciwnym razie będziesz musiał prędzej wybrać się ze swoim ekspresem do serwisu.

System spieniania mleka

Dla wszystkich wielbicieli białej i delikatniejszej kawy z ekspresu mamy kolejną ważną wiadomość – nie należy zwlekać z czyszczeniem systemu spieniającego mleko i czekać aż ekspres sam zasugeruje jego konserwację. Za każdym razem, gdy zostanie przygotowana kawa z mlekiem dobrze jest nie tylko automatycznie przepłukać system spieniający, ale również własnoręcznie go przeczyścić. Wiele osób martwi się, że jest to czynność skomplikowana i czasochłonna. Przekonamy Cię, że wcale tak nie musi być. Wystarczy odpiąć dyszę spieniającą mleko, przeczyścić szczoteczką lub morką chusteczką gniazdko, a następnie rozbroić dyszę na 4 osobne część, które należy dokładnie odczyścić. Złożenie całej „konstrukcji” i jej przemycie nie zajmie Ci więcej niż kilka minut. Gwarantujemy, że w ten sposób dokonasz precyzyjnej konserwacji i oczyszczenia ekspresu do kawy.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*