Automatyczny ekspres – czy wpływa na smak kawy?

Ekspres automatyczny przygotowuje smaczną kawę w szybki i łatwy sposób za pomocą właściwie jednego przycisku. W dodatku oferuje nam wiele rodzajów napojów, co jest niewątpliwie dużą zaletą. Czy ekspres wpływa bezpośrednio na smak kawy?

Kawa – co odpowiada za jej smak?

Kilka aspektów wpływa na smak przyrządzanej kawy i to nie tylko kwestia dobrego urządzenia.

  • Woda

Woda to główny składnik każdej kawy. Twarda woda z kranu niekiedy powoduje osad oraz kamień. Doprowadza to do powstania nieprzyjemnego zapachu. Codziennie woda w pojemniku musi być wymieniona, aby zachować świeżość. Ważną kwestią jest filtrowanie wody. Nowoczesne ekspresy do kawy posiadają filtry, które pozwalają oczyszczać wodę. Gdy nasze urządzenie nie jest zaopatrzone w tego typu części, to możemy zainwestować w dzbanek filtrujący. Oczyści wodę, którą później będziemy mogli wlać do pojemnika w ekspresie.

  • Kawa

Bez dobrej jakości kawy nie uda nam się przyrządzić ulubionego napoju. Automatyczne urządzenia dają możliwość wykorzystania ziarnistych oraz mielonych kaw. Zdecydowanie zachęcamy do wyboru ziarnistych mieszanek, aby móc cieszyć się niezwykłym aromatem. Wbudowany młynek umożliwia szybkie zmielenie ziaren kawy. Nie musimy wówczas sami uprzednio mielić ziaren w wolnostojących młynkach.

  • Czyszczenie urządzenia

Czystość ekspresu do kawy wpływa na smak kawy. Regularne czyszczenie i odkamienianie przyczynia nie tylko do dłuższego użytkowania sprzętu, ale także sprzyja smakowi i aromacie danego kawowego specjału. Czyszczenie zapobiega również pojawianiu się dużej ilości zanieczyszczeń, osadu i kamienia. Należy czyścić szczególnie blok grzewczy oraz system spieniania mleka i dyszę. Pojemniki na wodę, fusy, kawę, czy mleko to także elementy, które poddane pielęgnacji zachowają czystość.

Ustawienia ekspresu

Automatyczne ekspresy do kawy mają zazwyczaj możliwość ustawienia wszelkich parametrów dotyczących parzenia kawy. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim stopień mielenia kawy. Warto wybrać najdrobniejsze mielenie. Wszystkie cenne składniki zostaną zawarte w filiżance naszej kawy bez utraty smaku. Warto przyjrzeć się również ilości parzonego specjału. Wielkość kawy w filiżance powinna odpowiadać ilości samej kawy. Ważna jest również temperatura wody. Do wyboru: niska, średnia i wysoka. Ustawienie temperatury powinno współgrać z wybranym rodzajem kawy i gatunkiem. Arabika potrzebuje niskiej temperatury, a mieszanki wolą nieco wyższej. Istotną kwestią jest również moc oraz ciśnienie. Nowoczesne automatyczne ekspresy do kawy mają możliwości regulacji mocy i ciśnienia.

 

 

 

 

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*