6 zasad wieczności ekspresu do kawy

Poniżej przedstawiamy najważniejsze reguły dotyczące czyszczenia, pielęgnacji i konserwacji ekspresów do kawy zarówno tych automatycznych, jak i pozostałych. Zostały one zebrane w jedną spójną całość, by ułatwić Ci zadbanie o swoje urządzenie. Warto pamiętać o każdej z czynności i powtarzać ją regularnie, aby zapewnić ekspresowi jak najdłuższą żywotność i bezusterkowość.

1. Filtrowanie wody

To głównie od wody zależy smak, zapach i aromat kawy. Jej jakość jest uzależniona nie tylko od rodzaju ziaren kawowca, ale właśnie od wody. Właśnie dlatego najpewniej sprawdza się woda filtrowana, które równie dobrze wpływa na kondycję całego mechanizmu ekspresu. Może ona posiadać w sobie mnóstwo tak zwanego „kamienia”, który po kilku razach użytkowania odkłada się na ściankach ekspresu i całym systemie wewnątrz. Ostatecznie może to spowodować pogorszenie się stanu urządzenia wraz z jego wydolnością.

Powstają wówczas zatory w przepływie wody, uszczelki stają się kruchsze, a także woda będzie ogrzewała się znacznie wolniej, ze względu na osłabiony dopływ prądu. Chcąc uniknąć wszystkich tych problemów, polecamy zakupić specjalne dzbanki z filtrami wody, dzięki którym będziesz mógł trwale pozbyć się kamienia ze swojego ekspresu.

2. Kawa najwyższej jakości

Zanim zajmiesz się korzystaniem ze swojego ekspresu, powinieneś dobrze sprawdzić i zastanowić się nad rodzajem kawy jaką chcesz uzyskać. Kupno jakichkolwiek ziaren czy zmielonych już mieszanek kawy z nieznanego źródło, może spowodować nie tylko zły posmak podczas picia, ale również wewnętrzne uszkodzenie ekspresu. Mowa tutaj o kawie smakowej, której ziarna bardzo często nasączane są olejkami i cukrami. Podczas mielenia, tarcia i zaparzania są one uwalniane i oblepiają tym samym żarna młynka. W efekcie smak może zmieniać się z każdym kolejnym zaparzeniem, a brak odpowiedniej konserwacji może doprowadzić nawet do zepsucia się młynka do kawy.

3. Oczyszczanie grupy i bloku grzewczego

Mowa tutaj o dwóch rodzajach ekspresów – kolbowym i automatycznym ciśnieniowym. Pierwszy z nich posiada tak zwaną grupę, czyli miejsce z którego ulatuje woda. Powinna być czyszczona za pomocą specjalnej chemii, którą należy umieścić w grupie po jej wcześniejszym zatkaniu, aby woda nie mogła się przez nią przelać. Z kolei blok grzewczy znajdujący się w ekspresach automatycznych powinien być konserwowany za pomocą tabletek czyszczących, których należy używać zgodnie z załączoną instrukcją.

4. Czyszczenie spieniacza mleka

Następna zasada dotyczy wszystkich smakoszy mlecznej i delikatnej kawy. Należy po każdym zaparzeniu i użyciu spieniacza mleka dokładnie wyczyścić i przepłukać cały system spieniający mleko. To bardzo ważne, ponieważ w ten sposób możesz uniknąć zanieczyszczenia ekspresu od środka, a także zadbasz o dobry smak kawy za każdym kolejnym razem.

5. Czyszczenie akcesoriów

A mowa mianowicie o tak zwanych chemeksach, serwerach, dripperach, dzbankach czy termosach, do których nalewana jest kawa. One również narażone są na zanieczyszczenia i osad kawowy, który potrafi być bardzo uciążliwy i trudny do odczyszczenia. Właśnie dlatego powinieneś zastosować specjalne środki czyszczące przeznaczone do tego typu akcesoriów kawowych, które skutecznie i trwale usuną wszelkie zabrudzenia z wyżej wymienionych przyborów.

6. Pielęgnacja obudowy

Ostatnia zasada dotyczy czyszczenia i pielęgnowania obudowy ekspresu, co powinno się wykonywać za pomocą wilgotnej ściereczki z dodatkiem płynu czyszczącego. Ewentualnie można zaopatrzyć się w specjalne mleczko do polerowania, dzięki któremu ekspres będzie prezentował się nienagannie. Na sam koniec można przetrzeć go miękką ściereczką z mikrofibry, by nie zarysować jego powierzchni, a tym samym dokładnie go powycierać. W ten sposób uzyskasz piękny i lśniący ekspres z pyszną i aromatyczną kawą dla Ciebie i Twoich bliskich.

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*