5 porad jak dbać o ekspres do kawy

Smaczna i aromatyczna kawa o poranku jest jedną z przyjemności, które umożliwiają lepsze zaczęcie dnia. Ekspres do kawy gwarantuje oszczędność czasu na przygotowanie idealnego napoju o niesamowitym smaku oraz aromacie. Regularnie pielęgnowany służyć może nam przez wiele, wiele lat pełniąc funkcję naszego osobistego baristy. Wystarczy zastosować się do kilku zasad, aby długo cieszyć się sprawnym ekspresem oraz pyszną kawą. Oto 5 wskazówek, o których musisz pamiętać!

1. Czyszczenie ekspresu i wszystkich elementów

Czyszczenie ekspresu powinno być dopasowane do częstotliwości użytkowania sprzętu. Warto jednak przepłukać wszystkie elementy raz dziennie, np. popołudniu lub wieczorem, aby urządzenie było gotowe na rano. Wylewamy wodę przeznaczoną do robienia kawy i codziennie rano nalewamy do pojemnika świeżą. Opróżniamy i czyścimy pojemnik na fusy oraz szufladkę, w której gromadzi się woda, a następnie pozostawiamy je do całkowitego wyschnięcia. Jeśli o to nie zadbamy szybko pojawi się tam pleśń, która negatywnie wpłynie na smak kawy.

2. Czyszczenie systemu mlecznego

Dysza do spieniania mleka powinna być przepłukana wodą i przetarta wilgotną ściereczką po każdym użyciu. To bardzo istotne nie tylko ze względów estetycznych, ale także praktycznych. Mleko tworzy na niej osad, który może zatkać wylot utrudniając spienianie mlecznej pianki. Możemy po kilku przygotowanych kawach umieścić rurkę w pojemniku z czystą wodą i uruchomić proces spieniania. Możesz zakupić specjalny płyn do czyszczenia systemu mlecznego, który podczas automatycznego czyszczenia usunie proteiny i tłuszcz mleczny. Dodatkowo codziennie należy wyjąć i umyć pojemnik na mleko, a jeśli nie został opróżniony to schować go na noc do lodówki. Pozostawione w dzbanku mleko może skwaśnieć, co spowoduje zatkanie dyszy, nieprawidłowe spienianie mleka i nieprzyjemny smak kawy.

3. Używanie filtrowanej wody do przygotowania kawy

Na smak kawy z ekspresu składa się kilka czynników, a jednym z najważniejszych jest woda. Zdecydowanie nie zaleca się stosowania kranówki, która jest twarda i zawiera kamień niebezpieczny dla urządzenia oraz dla jakości kawy. Osadzający się kamień może doprowadzić do awarii ekspresu, dlatego dobrym rozwiązaniem jest filtrowanie wody w dzbanku lub użycie dodatkowych filtrów w ekspresie. W przypadku ekspresów do kawy doskonale sprawdza się filtr przeznaczony do konkretnego modelu lub taki, który jest umieszczony bezpośrednio w pojemniku na wodę. Dzięki temu jest ona świeża i bez szkodliwych substancji, typu ołów czy chlor. Tym samym urządzenie jest zabezpieczone przed zanieczyszczeniami z wody i gwarantuje znakomity, czysty smak ulubionej kawy.

4. Odkamienianie ekspresu

W wielu ekspresach informacja o konieczności odkamienienia urządzenia pojawia się na wyświetlaczu. W takim przypadku wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk, aby nastąpił proces autoczyszczenia. Jeśli w ekspresie nie ma takie funkcji powinniśmy co 3-6 miesięcy, czyli po przygotowaniu ok. 300 kaw przeprowadzić odkamienianie na własną rękę. Należy zakupić specjalne środki czyszczące przeznaczone do konkretnego modelu (nie polecamy tańszych zamienników) i umieścić je w odpowiednim miejscu w urządzeniu. Możesz zakupić:

  • płyn do usuwania kamienia,
  • tabletki czyszczące,
  • środki do czyszczenia systemu do spieniania mleka
  • zestawy do czyszczenia i konserwacji ekspresów.

Regularnie usuwanie kamienia pozwoli na korzystanie z ekspresu przez długi czas oraz zachowanie intensywnego smaku kawy.

5. Serwisowanie ekspresu systematycznie 

Regularne serwisowanie ekspresu pomoże zachować na dłużej jego żywotność. Warto aby przynajmniej raz na dwa lata (minimum) przyjrzał się mu fachowiec. Wtedy gruntowna naprawa ekspresów do kawy lub co gorsza, konieczność wymiany sprzętu na nowy nie będzie konieczna. Wszelkie nieprawidłowości zostaną od razu wychwycone. Polecamy skorzystać z profesjonalnego serwisu ekspresów w Zielonej Górze.

 

0

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*